FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Logoraši razočarani izostankom reakcije Tihića

Autor: rkor
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Udruga branitelja logoraša Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije izrazila je danas razočaranje odlukom Suda BiH kojom je taj sud dopustio izručenje hrvatskoga branitelja Tihomira Purde pravosudnim tijelima Srbije, a posebno su razočarani izostankom reakcije predsjednika Doma naroda Parlamenta BiH Sulejmana Tihića, koji je, kao navode, bio zatočen u Srijemskoj Mitrovici kad i Purda i osobno svjedočio o svim torturama koje su prolazili Purda i ostali te zna pod kojim su uvjetima davali iskaze.

"Izražavamo veliko žaljenje zbog zaključka pravosudnih organa BiH da su ispunjeni svi pravni uvjeti da se hrvatski branitelj i logoraš Tihomir Purda izruči Republici Srbiji. Nakon mjesec i pol dana pritvora i neizvjesnosti zaista smo razočarani i obrazloženjem pravosudnih organa BiH, gdje je vidljivo da se pri donošenju odluke o izručenju uopće nije vodilo računa o utemeljenosti srpskih optužbi za ratni zločin", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik te udruge Ilija Ačkar.

Ističući kako je sasvim jasno da je branitelj Purda nevin i da ga srpsko tužilaštvo tereti zbog iskaza pod prisilom, psihičkim maltretiranjem i premlaćivanjem, udruga izražava bojazan da je pravosuđe Republike Srbije unaprijed osudilo Tihomira Purdu.

"Jer kako inače obrazložiti njihovu tjeralicu i zahtjev za izručenjem zbog eventualnog počinjenja ratnog zločina za koji je svima jasno da se nije dogodio", dodaje se u priopćenju.

Udruga podsjeća kako je Sulejman Tihić bio zatočen u sobi br. 13, pokraj sobe br. 14 u kojoj su među ostalima bili zatočeni Tihomir Purda i Petar Janjić Tromblon. "Osobno je svjedočio svim torturama koje su prolazili Purda i ostali te zna pod kojim su uvjetima davali iskaze. Zaista se čudimo i žalimo što se niti jednom riječju nije oglasio vezano za tzv. slučaj Purda", stoji u priopćenju.

(Hina) xpp/xrkor ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙