FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nesuglasice uzrokovale zastoj u pregovorima dviju Koreja

Autor: dmus
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Sjeverna i Južna Koreja u četvrtak su jedna na drugu prebacivale odgovornost za jučerašnji prekid vojnih pregovora zbog nemogućnosti dogovora oko dnevnog reda, javljaju agencije.

Sjevernokorejski mediji žestoko su napali "drski pristup" Južne Koreje pregovorima, najavljujući kako sjever više neće sudjelovati ni u kakvim pregovorima dok jug ne pokaže kako želi poboljšati odnose i raspravljati o sigurnosnim pitanjima od obostranog interesa.

"Budući da se jasno pokazalo da izdajnici ne žele poboljšanje u odnosima između sjevera i juga i žele izbjeći dijalog, naša vojska i naš narod više ne osjećaju potrebu nastaviti razgovarati s njima", stoji u priopćenju koje je objavila državna agencija KCNA.

Seul je ponovio da je ponuda za razgovore na visokoj razini još na stolu, ali traži da glavna tema budu dva prošlogodišnja sjevernokorejska napada u kojima je poginulo 50 ljudi i da Pjongjang za njih preuzme odgovornost. Po južnokorejskim tvrdnjama, sjevernokorejsko izaslanstvo čvrsto je branilo stajalište kako Pjongjang nema nikakve veze s potapanjem južnokorejskog bojnog broda u ožujku prošle godine i kako je povod bombardiranju otoka Yeonpyeonga u studenom bila samoobrana, odbivši se ispričati i za jedan od njih.

Sjever također inzistira na tome da se razgovori o napadima vode samo na visokoj razini te da se neizostavno mora razgovarati o "provokacijama" juga koje se ogledaju, među ostalim, i u održavanju vojnih vježbi.

Analitičari smatraju kako je prekid pregovora bio neizbježan jer su obje strane na njih došle s potpuno suprotnim stajalištima i da je to i dosad bio obrazac ponašanja u sličnim prigodama.

"To (prekid) bi moglo potrajati neko vrijeme, ali bi od toga moglo biti koristi, jer Sjeverna Koreja neće pribjeći drastičnim metodama sve dok traju pregovori ili za njih postoje izgledi", smatra Ken Boutin, stručnjak za Sjevernu Koreju s australskog sveučilišta Deakin.

Kina i SAD su međukorejski dijalog odredile kao preduvjet za obnovu šesterostranih pregovora koji Pjongjangu nude međunarodnu pomoć i diplomatsko priznanje u zamjenu za prekid sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja. Japan i Rusija su preostali članovi tih pregovora.

SAD, koji u Južnoj Koreji ima oko 30 tisuća vojnika, izrazio je nadu da će se dvije strane što prije vratiti pregovorima i izgladiti nesuglasice, a sličnu izjavu uputila je i Kina.

Nadamo se da će dvije strane uspjeti održati međusobni dijalog i kontakte, susresti se na pola puta i surađivati kako bi igrale konstruktivnu ulogu u cilju poboljšanja odnosa i očuvanja mira i stabilnosti na (Korejskom) poluotoku", izjavio je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu.

Unatoč sjevernokorejskoj retorici, analitičari vjeruju u nastavak pregovora sa Seulom.

Sjever nije dokraja iskren, a jug bi morao biti malo mekši u pristupu", smatra Yang Moo-Jin s katedre za sjevernokorejske studije seulskog sveučilišta. No dodaje i kako će se dvije Koreje "nesumnjivo vratiti za pregovarački stol jer su prisiljene na dijalog a to od njih traže i Kina i SAD".

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙