FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 6. veljače 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MUENCHEN - Američka državna tajnica Hillary Clinton pružila je u nedjelju potporu dijalogu egipatskih vlasti s moćnim političkim pokretom Muslimanskim bratstvom, rekavši da će pričekati s ocjenom rezultata. "Danas smo saznali da je Muslimansko bratstvo odlučilo sudjelovati, što znači da su u najmanju ruku pristali na dijalog koji smo podupirali", rekla je za američki radio NPR (National Public Radio), u prigodi 47. Konferencije o sigurnosti u Muenchenu. Pregovori vlasti i Muslimanskog bratstva, glavne oporbene snage u Egiptu koja je sve dosad bila u lošim odnosima s vlašću, počeli su u nedjelju u okviru nacionalnog dijaloga koji je pokrenuo potpredsjednik Omar Sulejman i na koji su pozvane sve političke snage, izvijestila je agencija Mena. "Pričekat ćemo kako bismo mogli donijeti sud o tijeku" tog dijaloga, "ali smo bili veoma jasni glede onoga što očekujemo", dodala je Clinton, smjerajući na pozive Washingtona za jasan proces tranzicije u koji će biti uključene sve egipatske političke snage.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. rekao je u nedjelju da "pozorno prati osjetljive prilike" u Egiptu, gdje su vlasti počele pregovarati s Muslimanskim bratstvom, glavnom oporbenom snagom, u okviru nacionalnog dijaloga radi pronalaženja rješenja za krizu što potresa zemlju. "Molim Boga da ta zemlja, blagoslovljena nazočnošću Svete obitelji, ponovo pronađe mir i miran suživot, zahvaljujući zajedničkom zalaganju za opće dobro", rekao je Papa tijekom molitve nedjeljnog Angelusa na Trgu svetoga Petra. U nedjelju su u Kairu deseci prosvjednika još sjedili pred tenkovima kako bi ih spriječili da odu s trga Tahrira, gdje je stanje bilo mirno, a stotine prosvjednika su se probudili nakon još jedne noći provedene u improviziranim šatorima, unatoč policijskom satu. Od 3. veljače prosvjedi protječu u miru. U sukobima policije i protuvladinih prosvjednika u prva dva dana prosvjeda, a zatim pristaša i protivnika Mubarakove vlade 2. veljače, život je izgubilo tristotinjak ljudi, a tisuće su ranjene, po podacima Ujedinjenih naroda.

MUENCHEN - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je u nedjelju da će 21. ožujka najaviti početak prijenosa odgovornosti za sigurnosno stanje u Afganistanu s međunarodnih snaga na afganistanske. "Najavit ću prvu fazu prijelaznog razdoblja prijenosa odgovornosti na afganistansku Novu godinu 21. ožujka", izjavio je Karzai na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu, nazvavši taj proces početkom "afganzacije" sukoba s talibanima. NATO i Karzai suglasili su se na summitu Saveza u studenome da će predaja odgovornosti afganistanskim snagama početi ove i završiti do 2014. godine. NATO je ranije prioćio da će proces, kojim se postupno trebao smanjivati broj stranih vojnika u zemlji, početi ovog proljeća. No, ni datum ni mjesto gdje će ta faza početi još nisu procurili kako se ne bi dale indikacije talibanima. "Odlučni smo pokazati da Afganistanci mogu voditi i nadzirati vlastite poslove tijekom tranzicijskog postupka", izjavio je Karzai u Muenchenu.

TEL AVIV - Opskrba Izraela egipatskim plinom mogla bi se obnoviti u roku od tjedan dana nakon požara na mjernoj stanici, objavio je u nedjelju izraelski partner u plinovodu, ne govoreći o sabotaži o kojoj su izvijestili egipatski mediji. Egipatska državna televizija i lokalni vladini dužnosnici izvijestili su u subotu da su nepoznati napadači digli u zrak plinovod koji prolazi koz egipatski Sjeverni Sinaj, što je omelo opskrbu plinom Izraela i Jordana. Jordan je objavio kako očekuje da će prekid isporuke trajati tjedan dana. Sigurnosni izvor na Sjevernom Sinaju prenio je kako "inozemni elementi" stoje iza napada na ogranak plinovoda koji opskrbljuje Jordan. Ampal-American Israle Corp., tvrtka koja posjeduje 12.5 posto dionica East Mediterranean Gas Co (EMG), vlasnika plinovoda, objavila je da je, prema EMG-u, "vatra zahvatila mjernu stanicu na plinovodu iz Egipta prema Jordanu". Ampal taj požar nije povezao s napadom. "Suprotno nekim medijskim izvješćima, EMG-ov plinovod iz egipatskog El-Arisha prema Ashkelonu u Izraelu je netaknut i nije oštećen u jučerašnjoj eksploziji mjerne stanice u Egiptu", navodi se u priopćenju Ampala. "Opskrbu plinom EMG-a, a sukladno tome i izraelskim klijentima EMG-a, omeo je požar u postrojenju koji nije povezan s EMG-om. Obnova opskrbe očekuje se u roku od tjedan dana", dodaje se u priopćenju. Na sjednici vlade u subotu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je: "Izrael je spreman za takve scenarije imože se odmah prebaciti na alternativne izvore energije!".

MOSTAR - Promotori knjige "Prikrita grobišta", predstavljene u okviru okviru Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu, koja svjedoči o partizanskim zločinima nad vojnicima i civilima potkraj Drugog svjetskog rata pozvali su u nedjelju hrvatske političare da prekinu šutnju i donesu zakone kojima bi se sustavno istražili i osudili ovi zločini. Predsjednik Hrvatskog kršćanskog dobrotvornog društva don Anto Jelić istaknuo je da je najveći zločin šutjeti o Bleiburgu i pozvao sve političare, hrvatske udruge i povjesničare da se najozbiljnije počnu baviti ovim problemom. "Naša je obveza pronaći mjesta svih stradanja i stradalima odati ljudsku i kršćansku počast. To je najmanje što za njih možemo učiniti", rekao je don Jelić. Prema njegovim riječima i partizanske su vlasti priznale brojne zločine. Predsjednik Hrvatskog intelektualnog zbora Mile Lasić istaknuo je kako su pojedine općine započele istraživati masovna grobišta u BiH te je pozvao da donesu odgovarajuće zakone koji bi sustavno riješili ovaj problem koristeći iskustva iz Slovenije. Prije predstavljanja knjige prikazan je potresni dokumentarni film, autora Jože Dežmana, o masovnoj grobnici u nekadašnjem rudniku ugljena blizu sela Huda Jama kod Laškoga u Sloveniji u kojoj su sahranjeni likvidirani hrvatski vojnici i civili.

KOTOR - Središnja svečanost vanjske proslave Svetog Tripuna održana je u nedjelju u Kotoru uz sudjelovanje odreda Bokeljske mornarice podružnice Kotor, kotorske gradske glazbe, odreda mornara podružnica Tivat i Herceg-Novi kao i tivatske gradske glazbe te gostujuće šibenske narodne glazbe. Formirani odred Bokeljske mornarice, je s gradskim glazbama Kotora, Tivta i Šibenika prošao ulicama grada do trga ispred katedrale Svetog Tripuna. Admiralu Bokeljske mornarice Milošu Miloševiću raport je podnio bojnik Josip Ribica uz pozdravni plotun nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo u čast Svetog Tripuna. U porti katedrale svečanosti su prisustvovali izaslanik Crne Gore, veleposlanik pri Svetoj stolici Antun Zbutega, biskup kotorski mons. Ilija Janjić sa svećenstvom, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija, kao i veliki broj članova diplomatskog zbora i gostiju iz inozemstva. Svečanu pontifikalnu misu služio je nadbiskup mons. Nikola Eterović, generalni tajnik Sinode biskupa u Vatikanu. Nakon mise, uslijedila je procesija ulicama kotorskog starog grada u kojoj su se nosili relikvije Svetog Tripuna u pratnji Bokeljske mornarice i gradskih glazbi. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika, brojnih hodočasnika iz regiona, građana Kotora i Boke Kotorske koji su došli odati počast Svetom Tripunu zaštitniku grada Kotora i biskupije. Tripundanske svečanosti završavaju se u nedelju 13. veljače u 12 sati spuštanjem zastave sveca s katedrale.

PHNOM PENH - Novi sukobi izbili su u nedjelju na kambodžansko-tajlandskoj granici, blizu hrama oko kojega se spore te dvije zemlje, dan pošto su postigle dogovor o primirju, rekao je kambodžanski vojni dužnosnik. "Sukob još traje, oni su prvi počeli pucati na nas", rekao je dužnosnik, govoreći o tajlandskim vojnicima. Novi sukobi izbili su u nedjelju predvečer po mjesnom vremenu. Nakon dvosatne pucnjave iz teškog oružja u petak, u subotu u zoru strane su ponovo pucale jedna na drugu tridesetak minuta, nakon čega su dvojica susjeda objavila primirje. U tim sukobima, najžešćim od 2008., poginulo je najmanje pet osoba: jedan vojnik i tajlandski seljak te dvojica vojnika i kambodžanski civil. Granica između Kambodže i Tajlanda nije do kraja određena.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙