FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijci pokapaju ubijene u prosvjedima

Autor: akoz
TRIPOLI, 19. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Stanovnici drugog po veličini libijskog grada Bengazija u subotu su pokopali neke od desetaka prosvjednika koje su ubile snage sigurnosti u najtežim neredima u četiri desetljeća vlasti Moamara Gadafija.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) sa sjedištem u New Yorku priopćila je da je samo u tom gradu u petak ubijeno 35 osoba. HRW je procijenio da je s ukupan broj smrtno stradalih u neredima u Libiji proteklih dana dostigao 84.

Na pitanje televizije Al-Džazire koliko će ljudi biti pokopano u subotu, klerik iz Bengazija Abelah Al-Varfali je rekao da ima popis od 16 osoba, od kojih je većina poginula pogođena mecima u glavu i grudi.

Privatni list Kurjina iz Bengazija, koji se povezuje s jednim od Gadafijevih sinova, izvijestio je pak da su u petak u Bengaziju ubijene 24 osobe. List je napisao da su snage sigurnosti otvorile vatru kako bi zaustavile prosvjednike koji su napadali sjedište policije i vojno skladište oružja. "Čuvari su bili prisiljeni pucati", napisao je list.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u Londonu je rekao da ima izvješća da se protiv prosvjednika koristilo teško oružje i snajperi. "To je jasno neprihvatljivo i užasavajuće", rekao je Hague u izjavi.

Libijska vlada nije objavila podatke o broju žrtava niti je službeno komentirala nasilje.

Izvor iz snaga sigurnosti je rekao da sukobi još traju u području između Bengazija i Al-Bajde udaljene oko 200 kilometara, a stanovnici su rekli da su u posljednja 72 sata snage sigurnosti ubile desetke ljudi.

Stranim novinarima nije dopušten ulazak u Libiju otkako su počeli nemiri, a domaćim izvjestiteljima zabranjeno je putovanje u Bengazi. Na istoku Libije ometaju se i telefonski i internetski signali i veze.

(Hina) xakoz ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙