FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vekarić: odluka o Purdi nakon istrage

Autor: ssai
BEOGRAD, 18. veljače 2011. (Hina) - Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je u petak navečer kako će tužiteljska odluka o slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde biti donijeta nakon što bude provedena istraga u tom predmetu.

“Mi ćemo faktički, nakon što provedemo istragu, bilo da se ona završi u Beogradu, ako on bude izručen, ili u Bosni i Hercegovini, donijeti tužiteljsku odluku kada usporedimo sve one materijale koje imamo iz Zagreba, ono što smo sakupili ovdje u Beogradu i ono što prikupimo, odnosno iskazi koje dobijemo u BiH“, rekao je Vekarić u izjavi za beogradsku televiziju B92.

“Nakon toga će uslijediti odluka, a prije toga ne možemo ništa drugo da prognoziramo“, rekao je Vekarić.

Naglasio je kako je riječ o dva različita postupka od kojih je jedan postupak Purdine ekstradicije, dok je drugi zamolnica tog tužiteljstva koja je upućena za uzimanje iskaza od Purde u BiH.

To bi, kako je naveo, na neki način moglo pridonijeti bržem donošenju tužiteljske odluke u tom predmetu.

Vukovarski branitelj Tihomir Purda uhićen je u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama.

Sud BiH u petak je donio odluku kojom udovljava zahtjevu Srbije i dopušta njegovo izručenje toj zemlji.

Pošto je odluka kojom se dopušta Purdino izručenje u petak dostavljena Purdinoj obrani i državnom odvjetništvu BiH, stranama u postupku ostavljen je rok od tri dana za moguće podnošenje žalbe, a Purdin odvjetik Josip Muselimović najavio je podnošenje žalbe.

Glasnogovornica suda BiH Selma Hadžić kazala je za Hinu kako u takvim slučajevima prizivno vijeće odluku donosi razmjerno brzo.

Sudska se odluka nakon toga dostavlja ministarstvu pravosuđa BiH na konačnu potvrdu.

Ministar pravosuđa Bariša Čolak tu odluku može potvrditi, ali i promijeniti, odnosno samostalno odlučiti hoće li Purda biti izručen Srbiji ili pak pušten na slobodu.

(Hina) xdas ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙