FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrađen rad u kojemu surađuju hrvatski znanstvenici

Autor: ipet
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Američko udruženje za unaprjeđenje znanosti (AAAS) obavijestilo je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) da je prestižna nagrada Newcomb-Cleveland za najbolji znanstveni rad objavljen u časopisu "Science" u razdoblju od svibnja 2009. do lipnja 2010. dodijeljena radu na kojemu je sudjelovalo i nekoliko uglednih hrvatskih znanstvenik.

U današnjem priopćenju Ureda za odnose s javnošću HAZU navodi se da je prestižnu nagradu dobio rad pod naslovom "A Draft Sequnce on the Neandertal Genome" a primit će ju glavni autor Richard Greeen na svečanosti što će se održati sutra u Washingtonu subotu u sklopu godišnjega sastanka AAAS-a.

Rad je plod međunarodnog znanstvenog projekta u koji je je HAZU uključen na temelju sporazuma s Berlinsko-Brandenburškom akademijom znanosti, potpisanog 2006. Na opsežnu radu surađuje 56 autora iz 22 institucije među kojima i petero Hrvata: tri akademika iz Razreda za prirodne znanosti - antropolog Pavao Rudan, geolog Ivan Gušić i molekularni biolog Željko Kućan te upraviteljica Akademijina Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara dr. sc. Dejana Brajković i zagrebački molekularni biolog Tomislav Maričić, danas doktorand u Leipzigu.

Koordinator istraživanja akademik Svante Paeaebo s Max-Planck institut za evolucijsku antropologiju iz Leipziga, kako se navodi, predlaže da se cjelokupni iznos nagrade uloži u organizaciju sastanka na kojemu bi se definirali daljnji planovi rada na projektu, a koji bi se vjerojatno održao u Hrvatskoj.

Godišnja nagrada Newcomb-Cleveland dodjeljuje se od 1923. autoru ili autorima najboljega rada objavljenoga u časopisu "Science".

Napominje se to nije prvi put da tu nagradu dijeli neki Hrvat jer je jedan od dobitnika nagrade za 2000./2001. za svoje radove o strukturi ribosoma bio profesor Nenad Ban, koji je prošle godine izabran za dopisnoga člana HAZU.

(Hina) pp/xipet yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙