FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera predstave "Mauzer" sutra u ZKM-u

Autor: agrb
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Predstava "Mauzer", u režiji Boruta Šeparovića, pseudodokumentarni projekt koji sučeljava tradicionalnu kazališnu izvedbu s postupcima hipertekstualizacije i interakcije, premijerno će se prikazati sutra na sceni "Miško Polanec" u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Scenski koncept predstave temelji se na pripovjetci "Grobnica za Borisa Davidoviča" Danila Kiša i eksperimentalnom komadu "Revolver" ("Mauzer") Heinera Muellera, putem kojih se rekonstruira moguća biografija osobe koja je u povijesnim arhivima ostala bez lica i glasa, oslanjajući se na fiktivnu i činjeničnu povijest 20. stoljeća. Ime Mauzer preuzeto je od naziva omiljenog revolvera iz doba Oktobarske revolucije, a to je i jedan od pseudonima Kiševa revolucionara, kao simbola svih osoba čiji je pravni i povijesni status izbrisan.

Uz problem biografija za projekt "Mauzer" ključno je pitanje identiteta i njegove konstrukcije, a novi konstrukt pokušali smo stvoriti počevši od pripovjetke Danila Kiša i Muellerovog teksta, rekao je redatelj Borut Šeparović, dodavši da je riječ o političkom teatru kakav se danas može raditi.

Po njegovim riječima, to je predstava o konstrukciji i dekonstrukciji biografija revolucionara, pustolova i intelektualaca i njihovoj sudbini, putovanje kroz posljednjih dvadeset godina hrvatske stvarnosti koje propituje kako nastaju mitovi jednog društva i što ostaje od činjenica kad ih očistimo od fikcija, okolnosti koje su im pomogle da ostaju ili bivaju svrgnuti s javnog trona.

Predstava "Mauzer" propituje odnos prema biografijamama kroz 20. stoljeće, a to je autorski projekt redatelja Boruta Šeparovića, dramaturga Gorana Ferčeca i svih glumaca koji u njoj nastupaju, rekla je ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč.

Rekla je kako je dobar uvod u premijeru bilo nedavno gostovanje ZKM-a u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu s trima predstavama, "Generacija 91-95" Boruta Šeparovića, "Buđenje proljeća" Olivera Frljića i "Garaža" Ivice Buljana.

Posebnost predstave "Mauzer" je i u istraživačko-radioničkom pristupu u pripremi predstave, glumci nisu dobili već dovršeni tekst, već su na temelju izabranih tekstova povezanih s konceptom predstave mogli sami povezivati dobivene podatke. Među ostalim, u predstavi su korišteni tekstovi "Sedam tisuća dana u Sibiru" Karla Štajnera, "Manje ljubavi - više mržnje" Slavoja Žižeka te tri knjige o Anti Gotovini, čija se fotografija nalazi i na plakatu predstave.

Uloge moderatora u predstavi imaju glumci Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Zoran Čubrilo i Frano Mašković, dramaturg je Goran Ferčec, a kostimografkinja Doris Kristić.

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙