FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor za prekograničnu suradnju finaciranu od EU

Autor: dber
ZAGREB, 18. veljače 2011.(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danas četiri sporazuma o prekograničnoj suradnji koje sufinancira Europska komisija, posebno pohvalivši iskorištenost tih sredstava.

"Bilo bi dobro da iskustava u iskorištavanju sredstava za programe prekogranične suradnje iskoristimo i u ostalim operativnim programima", kazao je Zlatko Koračević (HNS/HSU).

Posebno je pohvalio "znanje i sposobnost" hrvatskih županija iskazano u programima te istaknuo kako je novac iz EU dobro iskorišten upravo zahvaljujući županijama jer se u programe uključuju direktno, putem javnog poziva.

Replicirala mu je Marina Matulović-Dropulić (HDZ) rekavši kako nije točno da programi "idu" samo ako ih odrađuju županije. "Županije rade i na programima IPA-e, izrađuju aplikacije i projektnu dokumentaciju, raspisuju natječaje i slično", napomenula je.

Marija Pejčinović Burić (HDZ) je podsjetila kako je Hrvatska s prvim programima prekogranične suradnje počela 2003. i to s Italijom, Mađarskom i Slovenijom, a da je 2006. krenula i suradnja sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH. Institucionalna sposobnost se, kazala je, pokazala boljom u županijama koje graniče sa zemljama EU.

U prekograničnoj suradnji sa Srbijom danas sudjeluju četiri hrvatske županije i pet srpskih okruga s ciljem promicanja poslovne suradnje, tržišta rada, turizma za što je darovnicom osigurano 800.000 eura, dok sa Crnom Gorom odnosno tamošnjih 10 općina surađuju dvije hrvatske županije za što je osigurano 400.000 eura.

U okviru suradnje 95 općina u BiH i devet županija u Hrvatskoj posebno je istaknuto povećanje kvalitete života i zaštita okoliša jer je utvrđeno da ne postoji dobra koordinacija u zaštiti dobara u slučaju prirodnih katastrofa (požari, poplave), sprečavanju onečišćenja i uklanjanju minskih polja gdje je zaostalo oko 305 tisuća mina na tisuću četvornih metara. To će se, dodaje, nastojati riješiti darovnicom od milijun eura.

HNS-ov zastupnik Miljenko Dorić upozorio je, pak, da prekogranična suradnja ne postoji ako nije financirana iz Bruxellesa.

"To je sramno. Prekogranična suradnja trebala bi biti svakodnevni oblik suradnje i mi bi sami trebali osmisliti sadržaje umjesto da budu limitirani sredstvima iz Bruxellesa", kazao je Dorić.

Odgovorio mu je Ivan Bagarić (HDZ) rekavši kako Srbija, BiH i Crna Gora tek trebaju "proći školu" koju je prošla Hrvatska te da ne treba omalovažavati iznose iz EU koji nisu mali.

I Dubravka Šuica (HDZ) dodala je da Dubrovačko-neretvanska županija davno koristi sredstva EU za prekograničnu suradnju, kad BiH, Crna Gora ili Srbija to još i nisu mogle.

Goran Heffer (SDP) je izrazio zadovoljstvo iskorištenošću pet milijuna eura koliko je u 2009. namijenjeno za programa prekogranične suradnje.

(Hina) xbdj/xtr ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙