FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik ECB-a upozorava na moguće jačanje inflacije uslijed veće potražnje za hranom

Autor: vmom
FRANKFURT, 17. veljače 2011. (Hina/AFP) - Čelnik Europske središnje banke (ECB) upozorio je na mogućnost daljnjeg rasta cijena hrane zbog jačanja potražnje iz zemalja u nastajanju, sugerirajući pritom suradnju na globalnoj razini radi povećanja proizvodnje u Africi.

Promjene obrazaca potrošnje u velikim zemljama u nastajanju poduprle su cijene hrane i prilično je vjerojatno da će se taj trend nastaviti kroz dulje vrijeme, kazao je Jean-Claude Trichet u srijedu za njemački tjednik Die Zeit.

"Istovremeno u Africi postoje goleme površine koje bi se mogla iskoristiti u poljoprivredne svrhe", dodao je Trichet. "U tom smislu moramo omogućiti prave poticaje za afričke poljoprivrednike".

Ocijenio je također da je aktualna situacija važno globalno pitanje kojim se trebaju pozabaviti tijela kao što su skupina G-20 koja obuhvaća razvijena i gospodarstva u nastajanju.

Rast cijena hrane neće primorati ECB da podigne ključne kamatne stope, već će se banka usredotočiti na sprečavanje drugog kruga učinaka u kojem bi se visoke cijene nafte i hrane prelile u opću inflaciju.

Posebnu pozornost banka će posvetiti naznakama spirale cijena i plaća, istaknuo je Trichet.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙