FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP predstavio Patformu za novi hrvatski dogovor

Autor: dduk
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predstavila je danas "Platformu za novi hrvatski dogovor", inicijativu kojom poziva na uspostavu argumentiranog dijaloga i provedbu reformi za stvaranje bolje investicijske klime, efikasniju javnu upravu i pravosuđe, uravnoteženje javne potrošnje, reformu radnog zakonodavstva, mirovinsku i poreznu reformu.

Pritom pozivaju predsjednika Republike za preuzimanje inicijative za novi hrvatski dogovor. Predsjednik bi prema zamisli HUP-a trebao potaknuti okupljanje društvenih aktera koje bi rezultiralo dogovorom oko važnih pitanja u području unutarnje i vanjske politike, gospodarstva i socijalnog dijaloga.

HUP, naime, polazi od ocjene da je Hrvatska suočena s bezidejnošću izvršne vlasti, ali i oporbe i dominacijom stranačkih i političkih ciljeva u užem smislu ispred nacionalnih i općedruštvenih.

Hrvatska nema definirane jasne nacionalne interese i političke ciljeve osim članstva u EU, smatraju u HUP-u i dodaju kako je svaka tema ili inicijativa, bilo izvršne vlasti ili oporbe, odmah područje velikih sporenja, omalovažavanja i podmetanja. Takva kultura dijaloga prelila se i u odnose drugih društvenih čimbenika, pa i socijalnih partnera - poslodavaca i sindikata, kaže se u platformi predstavljenoj na današnjem susretu poslodavaca s predsjednikom Josipovićem u organizaciji HUP-a.

Takvo neodrživo stanje, navodi se, potaknulo je HUP da pozove predsjednika Ivu Josipovića na preuzimanje inicijative za "Novi hrvatski dogovor".

HUP u "Platformi" iznosi prijedloge svojih rješenja na sedam područja.

Na početku se ističe potreba uspostave profesionalnog, odgovornog i civiliziranog dijaloga svih društvenih čimbenika koji bi zamijenio izrazito nisku kulturu javnog dijaloga. Takvi odnosi po ocjeni HUP-a blokiraju ozbiljnije promjene te ih treba dokinuti zajedničkim dogovorom pod pokroviteljstvom vodećeg hrvatskog političkog autoriteta kakav je sada po ocjeni HUP-a predsjednik Republike.

Poslodavci ističu kako treba unaprijediti investicijsku i poduzetničku klimu. HUP smatra da bez pokretanja novog investicijskog ciklusa, prvenstveno privatnih investitora, nema pokretanja gospodarstva niti novog zapošljavanja.

HUP upozorava da je u Hrvatskoj jedan od komparativno otežavajućih čimbenika javna uprava i sustav javnih i državnih poduzeća koji je preglomazan i neefikasan. HUP traži efikasnu javnu upravu na što se, kako navode, naslanja i teritorijalni i administrativni ustroj koji će se temeljiti na načelu održivosti, te traži funkcionirajuće pravosuđe.

Poslodavci traže uravnoteženje javne potrošnje s ostvarivim prihodima i mogućnostima gospodarstva, a to je po njihovoj procjeni maksimalno 100 milijardi kuna. Upozorava se i na sustav poticaja i transfera bez nadzora trošenja te se traži model u kojem će se socijalni transferi temeljiti na precizno utvrđenim kriterijima, bez političkog klijentelizma.

U području radnog zakonodavstva poslodavci traže sigurnost za radnike i fleksibilnost za poslodavce, ocjenjujući da je domaće radno zakonodavstvo među najtvrđima u Europi, što je jedan od razloga velike nezaposlenosti i nekonkurentnosti zemlje.

Mirovinski sustav po ocjeni HUP-a karakterizira prevelik broj umirovljenika, preniska prosječna dob umirovljenja i vrlo niska razina zaposlenosti u radno aktivnom stanovništvu. Preporuča se jačanje drugog mirovinskog stupa i povećanje atraktivnosti trećeg.

Porezni sustav, smatraju u HUP-u, karakteriziraju previsoka porezna i neporezna davanja i kompliciranost. Predlažu pojednostavljenje i smanjenje bruto cijene rada te strogu pravnu proceduru za izmjene poreznog sustava čime bi se okolnosti poslovanja učinile izvjesnijim.

(Hina) xduk/xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙