FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centar za mirenje u bankarstvu

Autor: tmis
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Na inicijativu Hrvatske udruge banaka (HUB) pri Centru za mirenje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) početkom ove godine osnovan je i s radom počeo Centar za mirenje u bankarstvu kojemu se mogu obratiti svi građani, gospodarstvenici i drugi koji svoje konflikte s bankama žele u kraćem roku i znatno jeftinije nego na sudovima riješiti razgovorom i postupkom mirenja, istaknuto je na današnjem predstavljanju tog centra u HUP-u.

Centar za mirenje u bankarstvu prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a njegova posebnost, kao i kod drugih centara mirenja, je da 'sukobljenim' strankama uz pomoć neutralnog certificiranog izmiritelja omogućava sporazumno mirenje i postizanje nagodbe oko određenog problema. Iako je mirenje u svijetu jedan od preferiranijih postupka rješavanja sporova, preporučuje ga i Svjetska banka, u Hrvatskoj je u svim, pa tako i u bankarskom sektoru tek u začetku, kazao je direktor HUB-a Zoran Bohaček koji vjeruje da će Centar pomoći u oživljavanju takvog postupka, tim više što u ovoj godini građanima nudi besplatno svoje usluge.

Nada se i kako će Hrvatska i njene institucije slijedom ulaska u Europsku uniju i slijedeći europsku praksu u idućim godinama građanima omogućiti i dalje besplatne takve usluge.

Banke u Hrvatskoj spremne su za takvu 'suradnju' s klijentima te to, kako je pokazala praksa, može donijeti očuvanje poslovnog odnosa, pa i nove međusobne poslove, a ne raskid suradnje, što se obično događa tijekom i nakon sudskog postupka, dodao je Bohaček.

Za predmete mirenja kazao je da može biti sve ono što je nejasno i nije definirano u ugovorima između banaka i klijenata, primjerice obračunavanje nekih naknada ili drugo, dok to ne može biti visina kamata određena ugovorom.

U uspješnost tog specijaliziranog Centra vjeruje i direktorica HUP-ovog Centra za mirenje Mirela Kosanović kazavši da se postupkom mirenja 60 do 70 posto sporova može ubrzanije riješiti u odnosu na sudove i to na dva do tri sastanka. Mirenje je jeftinije i od arbitraže, a posebno od sporih i skupih sudova, na kojima je u Hrvatskoj, kako je kazala, trenutno zaostalih 750 do 800 tisuća predmeta vezanih za radne i druge gospodarske odnose.

Prednost postupka mirenja je u razgovoru i sporazumu te bržem rješavanju, ali i u znatnim uštedama u odnosu na sudske postupke, jer se, kako je istaknula Kosanović, samo jednim postupkom mirenja u Hrvatskoj može prevenirati dva do tri sudska spora. Primjerice po vrijednosti predmeta spora od 100 tisuća kuna trošak pri HUP-ovom Centru, kada bi se plaćao, ukupno bi uključivo s nagodbom iznosio oko 2.800 kuna. To najbolje govori o isplativosti takvog postupka s obzirom da onaj na sudu uključuje sudsku pristojbu, angažman odvjetnika i drugih stručnjaka, vještačenje i drugo, i to samo do prvostupnajske presude.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙