FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U prosvjedima u Jemena poginuo prosvjednik

Autor: akoz
SANA, 16. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Jemenom se šire prosvjedi na kojima se traži odlazak s vlasti predsjednika Alija Abdulaha Saleha, a na jugu zemlje je u srijedu u sukobima s policijom jedan prosvjednik smrtno stradao, izjavili su svjedoci i izvori iz medicinskih služba.

U južnom lučkom gradu Adenu oko 500 prosvjednika sukobilo se s policijom koja je pucala u zrak kako bi rastjerala mnoštvo, rekli su stanovnici. Dva muškarca su ranjena zalutalim metcima, a dvojica suzavcem.

Liječnici su rekli da je 21-godišnji prosvjednik umro od rane uzrokovane vatrenim oružjem. On je po saznanjima agencije Reuters prvi prosvjednik koji je izgubio život u tri tjedna prosvjeda koji postaju sve nasilniji.

Ljutiti prosvjednici okružili su policijsku postaju u Adenu, a nekolicina se izdvojila iz gomile i zapalila zgradu gradske uprave i više automobila, rekli su stanovnici.

Predsjednik Ali Abdulah Saleh, saveznik SAD-a u borbi protiv Al-Kaide, koji je na vlasti 32 godine, rekao je da su nemiri izazvani stranom urotom kojom se želi izazvati kaos u arapskim državama, prenijela je jemenska državna novinska agencija.

"Postoje planovi da se pokuša regiju uvući u nered i nasilje, a na meti su sigurnost regije i stabilnost naših zemalja", rekao je Saleh u telefonskom razgovoru s bahreinskim kraljem, također suočenim sa sve jačim nemirima, kojega je podupro.

Stanovnici Adena su rekli da je u sukobima, koji još traju, ozlijeđeno još šestero prosvjednika i da je policija opet otvorila vatru.

Opasnost od nemira u Jemenu navela je Saleha da najavi kako će s vlasti otići 2013. i da pozove na nacionalni dijalog koji je oporba prihvatila. Protuvladini su prosvjedi, međutim, nastavljeni, ali u manjim razmjerima nego proteklih tjedana. Analitičari ocjenjuju kako nije vjerojatno da će prosvjedi u Jemenu prerasti u masovnu pobunu poput onih u Egiptu i Tunisu, ali mogu destabilizirati zemlju.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙