FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor bi se zbog neuspjeha odrekao karijere

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. veljače 2011.(Hina) - Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u srijedu je, aludirajući na pritiske javnosti zbog nepopularnih reforma koje nastoji provesti njegova vlada, rekao da će radije odustati od političke karijere nego od reforma koje je obećao kako bi zemlja isplivala iz krize.

Pahor je na konferenciji zajedno s ministrom zdravstva Dorjanom Marušičem predstavio prijedloge reforme javnog zdravstva do 2029., kako bio se zdravstveni sustav učinio financijski održivim.

To bi se promijenilo novim zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, pri čemu je osnovna dvojba: povećati stope doprinosa za zdravstvo ili ograničiti neke manje važne zdravstvene usluge koje su sada zajamčene.

"Sadašnji zdravstveni sustav je zastario, krut i neprilagođen modernim potrebama korisnika. Zato su zbog sadašnjeg stanja promjene prijeko potrebne", rekao je Pahor.

Budući da je među mogućnostima i ukidanje nekih manje važnih zdravstvenih usluga, kao što je besplatan prijevoz kolima hitne pomoći u bolnice te poslijeoperacijski boravak u rehabilitacijskim centrima, što je po ocjenama ministarstva zdravstva "nadstandardna" usluga, novinari su Pahora pitali čega bi se on osobno bio spreman odreći.

"Ja bih se bio spreman odreći političke karijere ako ne uspiju obećanja o reformama koje smo dali, jer bismo se u tom slučaju odrekli snova o budućnosti", rekao je Pahor.

Slovenskmi mediji navode da je Pahorova vlada pod pritiskom Europske komisije, koja zahtijeva prekid državnog monopola u Sloveniji u zdravstvenom osiguranju, pošto su se na sadašnje uvjete rada žalile neke strane osiguravateljske kuće koje su željele raditi u Sloveniji, a tvrde da Slovenija na tom području krši europsku direktivu o slobodnom protoku kapitala.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙