FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranska oporba poziva vladu da posluša narod

Autor: bnov
TEHERAN, 16. veljače 2011. (Hina/AFP) - Vođe iranske oporbe Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi pozvali su vladu da "posluša narod" u dvjema izjavama koje je u srijedu objavilo nekoliko internetskih stranica oporbe, dok je u vladajućim krugovima sve više zahtjeva za njihovim kažnjavanjem.

Nekoliko tisuća osoba suprotstavilo se zabrani vlade i prosvjedovalo u ponedjeljak u Teheranu na poziv Musavija i Karubija, uzvikujući slogane protiv vlasti. Dvije osobe ubijene su a nekoliko ranjeno. Brojne prosvjednike uhitile su snage reda.

"Upozoravam vas, otvorite uši dok nije prekasno i poslušajte glas naroda", poručio je vlastima bivši predsjednik parlamenta Mehdi Karubi u pismu objavljenom na internetu.

Karubi i bivši premijer Mir Hosein Musavi stavljeni su de facto u kućni pritvor prije prosvjeda u ponedjeljak.

U srijedu je izbio i sukob između pristaša i protivnika iranske vlade na pogrebu jedne od žrtava protuvladinih prosvjeda održanih u ponedjeljak.

Sane Zaleh ubijen je u ponedjeljak tijekom oporbenih prosvjeda, a mučenikom su ga proglasili i pristaše i protivnici Ahmadinedžadove vlade koji se uzajamno optužuju za njegovu smrt.

Sukob je izbio tijekom pogrebne povorke koja je krenula s teheranskog Sveučilišta u središtu grada.

(Hina) xbnš ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙