FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naumovski: nastaje zanimljiva procesna situacija

Autor: sobr
ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Nakon odluke Žalbenoga vijeća Haaškoga suda kojom se nalaže obustava svih postupaka kao i istraga koje se protiv članova tima generala Ante Gotovine vode u Hrvatskoj nastaje "zanimljiva procesna situacija", ocijenio je za Hinu odvjetnik Mitko Naumovski koji je u Hrvatskoj zastupao Marina Ivanovića, člana Gotovinina tima, koji je u slučaju navodnog prikrivanja tzv. topničkih dnevnika lani nepravomoćno oslobođen tih optužbi.

"Ne znam što će se sada događati jer s jedne strane Haaški sud kaže da se ne smije voditi postupak protiv Ivanovića kao člana Gotovinine obrane, a s druge strane državno se odvjetništvo žalilo na nepravomoćnu oslobađajuću presudu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda", kazao je Hini odvjetnik Mitko Naumovski. Dodao je kako bi on osobno želio da i drugostupanjski sud oslobodi Ivanovića, a ne da se slučaj završi iz procesnih razloga, odnosno da državno odvjetništvo povuče žalbu zbog odluke Haaškog suda.

Naumovski odluku Žalbenoga vijeća Haaškoga suda ocjenjuje očekivanom.

Naumovski je kazao kako njegovom branjeniku još uvijek nije vraćeno računalo i desetak registratora s dokumentacijom vezanom uz slučaj Gotovine, oduzeti tijekom istrage protiv Ivanovića. Najavio je da će obrana uskoro službeno zatražiti povrat oduzetih stvari.

Zagrebačkog odvjetnika Marina Ivanovića državno odvjetništvo tereti da je prikrivao ili uništavao arhivsku građu, to jest rokovnik zapovjednika topničko-raketne skupine za vrijeme "Oluje" Ante Karduma u kojem se nalazila lista ciljeva te nekoliko vojnih mapa koje je Ivanović kao član odvjetničkog tima prikupio u svrhu Gotovinine obrane pred Haaškim sudom.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sutkinja Sanda Bramberger Ostojić u srpnju prošle godine je kazala da sud nije prihvatio tvrdnje tužiteljstva da je Ivanović prikrivao dokumente koje je prikupio, tim više što su oni kao dokazi predani Haaškom sudu.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Ivanović je oslobođen, uz obrazloženje da Ivanović nije prikrivao dokumente koje je prikupio, tim više što su oni kao dokazi predani Haškom sudu. Uz to, nije utvrđeno da je uopće riječ o arhivskoj građi, a i nejasno je zbog čega su državnom odvjetništvu sporni samo ti dokumenti, ako ih je Gotovinina obrana prikupila gotovo 60 tisuća.

(Hina) xso yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙