FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žalbeno vijeće ICTY-ja: RH ne smije goniti članove Gotovinine obrane

Autor: spuc
ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Žalbeno vijeće Haaškoga suda, gotovo godinu dana nakon što je obrana generala Ante Gotovine podnijela žalbu zbog nepriznavanja imuniteta članovima njegova istražiteljskog tima u postupcima u Hrvatskoj, prihvatilo je tu žalbu i naložilo obustavu svih postupaka i istraga koje se protiv članova njegova tima vode u Hrvatskoj te povratak materijala koji su zaplijenjeni obrani generala Ante Gotovine u Hrvatskoj.

Žalbeno vijeće "nalaže Sudskom vijeću (Haaškoga suda) da izda nalog... Hrvatskoj u kojem će od Hrvatske tražiti da: 1. obustavi sve kaznene postupke protiv članova Gotovinine obrane za ono što rade vezano uz obavljanje svoje dužnosti pred Tribunalom; 2. obustavi i suzdrži se od svih sadašnjih i budućih istraga protiv članova Gotovinine obrane za ono što rade vezano uz obavljanje svoje dužnosti pred Tribunalom uključujući pretrage njih osobno i njihovih ureda; 3. vrati, što je moguće prije, sve materijale koji su zaplijenjeni članovima Gotovinine obrane uključujući ali ne i ograničeno na dokumente, računala, CD-e i diskete", navodi se u odluci Žalbenog vijeća objavljenoj u utorak u Haagu.

"Žalbeno vijeće utvrdilo je da članovi obrane, uključujući istražitelje, uživaju funkcionalni imunitet", navodi se u obrazloženju odluke donesene 14. veljače, te dodaje da Žalbeno vijeće utvrđuje da je Hrvatskoj, s obzirom na to da članovi Gotovinine obrane uživaju funkcionalni imunitet, "zabranjeno nastaviti kaznene postupke i poduzeti bilo kakve daljnje istražne postupke protiv njih".

Sudsko vijeće Haaškoga suda u ožujku prošle godine odbacilo je zahtjeve Gotovinine obrane da se zabrani istraga i postupak protiv članova Gotovinina obrambenog tima u Hrvatskoj.

Gotovinina je obrana tvrdila da svi njezini članovi moraju uživati imunitet, a sudsko je vijeće tada prepoznalo da tu postoji problem no ograničilo se na izražavanje zabrinutosti zbog nedostatka pravnog instrumenta koji bi dao funkcionalni imunitet članovima obrane.

Gotovinina obrana žalila se zbog istraga odnosno postupaka vođenih protiv članova tima Marina Ivanovića, Joze Ribičića i Željka Hučića te zaplijene dokumentacije. Sudsko je vijeće Haaškoga suda tada naložilo da se dokumentacija zaplijenjena Gotovininoj obrani može pregledavati po posebnom postupku no i taj dio odluke srušilo je Žalbeno vijeće ICTY-ja koje smatra da se dokumentacija mora vratiti obrani.

Općinski kazneni sud u međuvremenu je u srpnju prošle godine nepravomoćno oslobodio Marina Ivanovića, odvjetnika i člana Gotovinina braniteljskog tima, optužbi da je prikrivao ili uništavao arhivsku građu.

(Hina) xps ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙