FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12.30:

ZAGREB

Sudac Haaškog suda (ICTY) Fausto Pocar izjavio je u ponedeljak u Zagrebu da nakon raspuštanja ICTY-a progon ratnih zločina ostaje primarna zadaća nacionalnih država koje su već dokazale da su sposobne procesuirati zločine povezane s ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća. "Progon ratnih zločina ostaje primarna odgovornost država, jer je ICTY privremeni sud koji ima vremenski ograničeni mandat", rekao je Pocar na stručnom skupu sudaca regije u zagrebačkom hotelu "Palace". "Nacionalna pravosuđa dokazala su svoju nepristranost i funkcionalnost i progon ratnih zločina nastavit će se i nakon raspuštanja ICTY-a", dodao je taj ugledni sudac Haaškog suda koji bi sve žalbene postupke trebao završiti do kraja 2014. Oko 20 sudaca iz regionalnih zemalja i ICTY-a sudjeluje na skupu o procesuiranju ratnih zločina u sklopu projekta "Pravda i ratni zločini", koji organizira OESS, a financira Europska unija.

BEČ

Vladimir Zagorec, koji se nalazi u hrvatskom zatvoru zbog zlouporabu ovlasti i položaja, prodao je svoju bečku vilu za 1,15 milijuna eura, javlja austrijska novinska agencija APA pozivajući se na navode lista "profil", u broju od ponedjeljka. Vila se nalazi u ulici Doeblinger Cobenzl, na broju 70. Po riječima Nikolausa Vavroskog, odvjetnika Zagorčeve tvrtke, kuću je kupila jedna "austrijska tvrtka koja se bavi nekretninama". Prema navodima "profila", novi vlasnik još nije upisan u zemljišne knjige. Kupnju te nekretnine Zagorec je dijelom financirao preko Hypo Group Alpe-Adria, a sada je podmireno 800.000 eura otvorenog potraživanja banci za taj kredit, navodi profil. Prema austrijskoj novinskoj agenciji, Zagorec traži kupce i za svoje druge nekretnine u Beču, među ostalima i nekadašnji poštanski ured na Trgu Burze. Sve te nekretnine Zagorec je kupio uz pomoć kredita Hypo-banke, navodi APA. Državno tužiteljstvo u Klagenfurtu Zagorca tereti u procesu Hypo, a on te navode odbija.

BEJRUT

Libanonski predsjednik Michel Suleiman odgodio je za sedam dana pregovore o sastavljanju nove vlade koji su trebali početi u ponedjeljak, priopćio je njegov ured. Libanonski političari su izjavili da su konzultacije o sastavljanju nove vlade vjerojatno odgođene zbog summita koji se održava u Damasku kasnije u ponedjeljak, a na kojemu će čelnici Sirije, Katara i Turske razgovarati o političkoj krizi u Libanonu. Ministri iz redova Hezbolaha i njihovi saveznici srušili su vladu premijera Saada al-Haririja prošloga tjedan zbog spora oko istrage ubojstva Haririjevog oca, bivšeg sunitskog premijera Libanona Rafika al-Haririja, 2005. godine. Vođa Hezbolaha šeik Hasan Nasralah izjavio je u nedjelju navečer da je njegov pokret vladu srušio demokratski i legalno, bez nasilja, te se stoga neće obazirati na reakcije iz inozemstva. U prvoj izjavi nakon pada vlade prošle srijede, Nasralah je poručio i da Hezbolah namjerava podržati Haririjev povratak na dužnost premijera.

TUNIS

Nekoliko rijetkih trgovina otvorilo je vrata u ponedjeljak ujutro u središtu Tunisa gdje se u zraku osjeća miris baruta nakon pucnjave prethodnog dana, dok u zemlji vlada napetost uoči objavljivanja sastava privremene vlade. Većina trgovina ostala je zatvorena osim rijetkih kafića, kioska ili pekara, a na ulicama se mogu vidjeti brojni naoružani policajci kao i ljudi koji nose po 10 kruhova u strahu od nestašice. Tri dana nakon pada režima Ben Alija poslije mjesec dana ispunjenog nemirima, vojska je raspoređena oko ministarstva unutarnjih poslova a ispred ulaza je postavljena žičana ograda. Brojni naoružani policajci i oklopni transporteri postavljeni su u ulicama koje vode do avenije Habib Burgiba gdje su se u nedjelju popodne sukobili snajperisti s krovova zgrada i snage lojalne novoj privremenoj vlasti. Premijer Mohamed Hanuši trebao bi u ponedjeljak objaviti sastav privremene vlade koja će u skladu s ustavom obnašati dužnosti do organiziranja predsjedničkih i parlamentarnih izbora za dva mjeseca. Stranke povezane sa svrgnutim režimom trebale bi se isključiti iz izbora, smatra oporba.

KARTUM

Voditeljica misije promatrača EU-a na referendumu za nezavisnost Južnog Sudana nazvala je u ponedjeljak glasovanje, održano od 9. do 15. siječnja, "mirnim i vjerodostojnim". Prve procjene na temelju nepotpunih rezultata prebrojavanja glasova govore o uvjerljivoj pobjedi pristaša odcjepljenja južnog dijela Sudana i proglašenju nove države, nakon desetljeća krvavih sukoba. Organizatori su objavili da je u nekim dijelovima južnog Sudana, bogatog naftom, zabilježen odaziv na referendum veći od 90 posto. Prvi preliminarni rezultati očekuju se do kraja mjeseca.

LONDON

Bivši švicarski privatni bankar Rudolf Elmer planira podatke o 2000 "offshore" bankovnih računa otvorenih u područjima koja se nazivaju porezni raj zbog niskih poreza, predati u Londonu Wikileaksu, organizaciji koja se proslavila razotkrivanjem političkih i gospodarskih nepravilnosti. Elmer, kojemu u srijedu u Švicarskoj počinje suđenje za otkrivanje bankovne tajne, vodio je svo do otkaza 2001. poslovnicu banke Julius Baer na Kajmanskom otočju, poznatu poreznom raju koji je niskim ili paušalnim porezima privukao tvrtke i pojedince da ondje polože svoj novac. Ne očekuje se da Elmer i njegov odvjetnik objave identitet pojedinaca popisanih u materijalu. Neki podatci već su predani vladama zemalja u kojima, kako se vjeruje, žive vlasnici tih računa. Za švicarski dnevnik Der Sonntag Elmer je rekao da se bankovni podatci odnose na multimilijardere, međunarodne tvrtke i hedge fondove, uključivo one iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije. Podatci potječu iz najmanje triju novčarskih ustanova, među kojima je i Julius Baer, o poslovanju između 1990. i 2009. Među podatcima su i dokumenti koje su otkrili drugi zviždači. Elmeru se treba suditi u Zuerichu zbog navodna kršenja strogih švicarskih propisa o bankovnoj tajni što je učinio predajući imena klijenata WikiLeaksu 2007., piše agencija AFP. Dodaje da su, po pisanju švicarskog tiska, u nekoliko zemalja već počeli sudski progoni nekih klijenata zbog utaje poreza.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙