FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački i francuski rast sporiji od očekivanog

Autor: gvla
PARIZ/BERLIN, 15. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Dva najveća gospodarstva eurozone, njemačko i francusko, u četvrtom su tromjesečju zabilježila slabiji rast aktivnosti no što se očekivalo, pokazali su u utorak najnoviji podaci, signalizirajući nešto slabiji oporavak eurozone na kraju 2010.

U utorak objavljeni podaci njemačkog statističkog ureda pokazali su da je u razdoblju od listopada do prosinca 2010. njemački bruto domaći proizvod uvećan za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Analitičari su očekivali nešto brži rast, u visini 0,5 posto.

U trećem tromjesečju aktivnosti su na tromjesečnoj razini porasle za 0,8 posto.

U čitavoj 2010. rast najvećeg gospodarstva eurozone iznosio je solidnih 3,5 posto, priopćio je nadalje taj ured, potvrdivši ranije podatke.

Njemačka se snažno oporavila od recesije, zahvaljujući rastu izvoza na krilima globalnog gospodarskog oporavka, te obnove domaće potražnje.

U odvojenom je izvješću francuski statistički ured u utora izvijestio da je francusko gospodarstvo u posljednja tri mjeseca prošle godine ostvarilo rast od 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, po upola nižoj stopi od očekivane, te nepromijenjeno u odnosu na prethodno tromjesečje.

U čitavoj 2010., rast tog drugog po veličini gospodarstva eurozone iznosio je 1,5 posto, na donjoj granici vladinih prognoza.

U posljednjem tromjesečju rast su pogodili prosvjedi i štrajkovi, zbog podizanja dobne granice za umirovljenje.

Insee je priopćio da je osobna potrošnja u prošloj godini uvećana za 0,9 posto, nakon rasta za 0,5 posto u 2009., dok je istodobno zabilježeno usporavanje aktivnosti uvoza i izvoza.

Vlada u ovoj godini očekuje rast BDP-a od dva posto.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙