FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tunis: Suspendirana stranka Ben Alija

Autor: mtro
TUNIS, 6. veljače 2011. (Hina/AFP) - Tuniska prijelazna vlada objavila je u nedjelju da je suspendirala sve aktivnosti Ustavnog demokratskog okupljanja (RCD), stranke svrgnutog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija, nakon vikenda obilježenog porastom nasilja u zemlji.

"Zbog viših interesa nacije i radi izbjegavanja kršenja zakona, ministar unutarnjih poslova je odlučio suspendirati sve aktivnosti RCD-a, zabraniti svako organizirano okupljanje njihovih članova i zatvoriti sve urede te stranke", stoji u priopćenju pročitanom na državnoj televiziji.

Ministar Fahrat Rajhi je poduzeo te mjere u očekivanju službenog sudskog zahtjeva za raspuštanje te stranke koja je vladala zemljom 23 godine, precizira se u tekstu.

Ta odluka, koju traže brojni Tunišani nakon pada predsjednika Ben Alija 14. siječnja, donesena je u vrlo napetom ozračju.

Vlada je suočena s jačanjem sukoba i nasilja u nekoliko regija na sjeveru zemlje.

Vlada je suočena i sa socijalnim i političkim neslaganjima, posebice u vezi nedavnih imenovanja guvernera, a s druge strane s nasiljem koje potiče RCD kako bi destabilizirao demokratsku tranziciju.

U nedjelju navečer krhki mir vladao je u gradu Kefu koji kontrolira vojska nakon žestokih sukoba s mladima koji su zapalili sjedište policije, naveo je jedan službeni izvor. Vatrogasci su svladali požar uz pomoć vojske.

U sukobima u subotu poginule su četiri osobe, naveo je službeni izvor dok ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da su poginule dvije osobe. U noći između subote i nedjelje u nemirima u gradu Kebili poginuo je mladić kojeg je u glavu pogodila granata suzavca u sukobima sa snagama reda.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙