FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske burze porasle drugi tjedan zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 13. veljače 2011. (Hina) - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i ublažavanju strahovanja ulagača od eskalacije egipatske krize.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,5 posto, na 12.273 boda. S&P 500 porastao je 1,4 posto, na 1.329 bodova, a za toliko je ojačao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 2.809 bodova.

To je drugi tjedan zaredom kako cijene dionica rastu, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Od kompanija čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, a koje su dosad objavile kvartalna izvješća, njih više od 70 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će ukupna zarada tih kompanija u posljednjem lanjskom kvartalu biti veća za 37 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

„Zarade kompanija su vrlo ohrabrujuće i one drže tržište na visokim razinama“, kaže Tom Wirth, direktor u tvrtki Chemung Canal Trust.

Pozitivno je na tržište djelovalo i splašnjavanje strahovanja od eskalacije egipatske krize, što je posljednjih tjedana pridonosilo nestabilnosti. Nakon više od dva tjedna prosvjeda, u petak je predsjednik Hosni Mubarak podnio ostavku.

„U slučaju pogoršanja situacije u Egiptu, povećali bi se rizici za američka tržišta, posebice ako se zatvori Sueski kanal. Nesigurnost je sada kratkoročno otklonjena, pa je tržište pozitivno reagiralo. No, ima još neizvjesnosti, s obzirom da će zemlju voditi vojno vijeće, a pitanje je koliko je vojska sklona pravoj demokraciji“, kaže James Gaul, portfelj menadžer u fondu Boston Advisors.

Tako je i prošloga tjedna nastavljen trend uspona cijena dionica. U posljednjih pet mjeseci S&P 500 indeks porastao je gotovo 27 posto, premda su neki analitičari očekivali korekciju cijena na niže. No, mršav obujam trgovanja u posljednje vrijeme smanjuje izglede za daljnji rast cijena.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 posto, na 6.062 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,14 posto, na 7.371 bod, a pariški CAC 1,33 posto, na 4.101 bod.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, na 10.605 bodova.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙