FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 30. siječnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

BUENOS AIRES - Poput "Vrele usne" iz satirične komedije MASH Roberta Altmana, čije je ljubavno šaputanje putem zvučnika odslušala čitava vojna baza, dvoje mladih argentinskih policajaca kratilo je sate dežurstva ljubavnom igrom i nehotice je emitiralo radiovezom. Mušakarac i žena, mladi policajci iz pokrajine Mendoza bili su u službi kada se radiocentrala priključila na njihovo vozilo iz sigurnosnih razloga jer su bili izvan uobičajenog sektora ophodnje. Dežurni operater imao je prilike slušati njihove strastvene jecaje. Oboje su kaženjeni premještajem.

PARK CITY - Ljubavna drama "Like Crazy" i dokumentni film "How to Die in Oregon" po mišljenju ocjenjivačkog suda najbolji su filmovi ovogodišnjeg Sundancea, najvećeg i najcjenjenijeg festivala nezavisnog filma u SAD-u. Film "Like Crazy" u režiji Drakea Doremusa osvojio je nagradu žirija za najbolju dramu. Film govori o američkom studentu i britanskoj studentici koji se zaljube jedno u drugo, no prisiljeni su razdvojiti se, što je svojevrstan test za njihovu vezu. Specijalnu nagradu za glumačko ostvarenje u filmu dobila je i glavna glumica u filmu Felicity Jones. Redatelj Doremus je, primajući nagradu izjavio kako je riječ o filmu koji govori o "ljubavi što nikad ne umire i ostaje s nama do kraja života". Dokumentarni film "How to Die in Oregon", film je o kojemu se tijekom održavanja Sundancea 2011. najviše pričalo, zbog njegove kontroverzne teme - asistiranom samoubojstvu žene u terminalnoj fazi neizlječive bolesti, koja umire pred filmskim kamerama. Nagrada publike dodijeljena je drami "Circumstance", priči o dvoje iranskih tinejdžera koji se zaljubljuju, no nemoguće im je ostvariti vezu zbog kulturoloških utjecaja. Film je režirala Maryam Keshavarz. Publika je nagradu za najbolji dokumentarac dodijelila filmu "Buck", priči o dreseru životinja Bucku Brannamanu, čija je životna priča inspirirala scenariste filma "Šaptač konjima". Prošlogodišnji pobjednici Filmskog festivala Sundance "Winter's Bone" i "Restrepo" ova su godine dobili nominacije za Oscara u nekim kategorijama.

NEUBURG - Više od od 1750 ljubitelja kupanja u hladnome Dunavu u subotu je sudjelovalo na četrdeset i drugom plivačkom natjecanju koji se pod nazivom "Donauschwimmen" od 1970. tradicionalno održava u gradu Neuburgu na Dunavu. Temperatura vode danas je iznosila 2,5 Celzijeva stupnja, što nije omelo hrabre plivače iz raznih dijelova Europe da preplivaju četiri kilometra do cilja. Dvadesetak natjecatelja koji nisu imali neoprenska plivačka odijela, u kupaćim je gaćicama sa šarenim klaunskim perikama i drugim karnevalskim šeširima simbolično otplivalo 350 metara. Tradicija utrke "Donauschwimmen" postoji od 1970. godine, kada su lokalni spasioci odlučili testirati fizičku izdržljivost u slučaju akcija spašavanja u vodi u zimskim uvjetima. U tradicionalnoj plivačkoj utrci i ove, kao i prethodnih godina sudjeluje više od 220 grupa i udruga, među kojima su vatrogasna društva, udruge vojnika i članovi ronilačkih klubova, no ima i puno amatera.

MOSKVA - Sve osnovne škole u Moskvi i još dvama ruskim gradovima bit će zatvorene sljedeći tjedan u nastojanju da se ublaže posljedice najveće epidemije gripe koja je pogodila središnji dio zemlje u zadnjih deset godina. Škole u Moskvi, u uralskom gradu Čeljabinsku i gradu na ruskom dalekom istoku Jakutsku, zatvorile su u subotu svoja vrata na tjedan dana, savjetujući učenicima da se ne igraju u skupinama. Moskovska gradska uprava za obrazovanje donijela odredbu o zatvaranju više od 1500 javnih i privatnih osnovnih škole. Prosvjetni radnici kazali su kako to znači da će oko 500.000 djece imati tjedan dana neplaniranih praznika. Slična je situacija u Rusiji zadnji put bila 1998. Moskovski dječji vrtići ostat će otvoreni, no dužnosnici su savjetovali roditeljima da se što više posvete mlađoj djeci te da, ukoliko odluče voditi ih sa sobom vani, nastoje izbjegavati javna mjesta s puno ljudi. Po službenim podacima dosad je oko 92.000 Moskovljana zaraženo gripom ili nekom drugom respiratornom virusnom infekcijom. Među njima je više od 52.000 djece - što je za 42 posto više nego prethodnih godina. Još su neke škole u središnjoj Rusiji zatvorile vrata škola na tjedan dana. Na odluku vlasti utjecala su i zadnja izvješća o novim slučajevima svinjske gripe u Moskvi i drugim velikim gradovima.

LOS ANGELES - Glumac Charlie Sheen ponovo se zbog droge i alkohola nalazi u rehabilitacijskom centru zbog čega se već drugi put ove godine moralo prekinuti snimanje televizijske komedije "Dva i pol muškarca". Sheen se nakon hospitalizacije zbog 36-satnog tuluma, začinjenog drogom i alkoholom, "dobrovoljno prijavio u rehabiltacijski centar", kazao je njegov glasnogovornik Stan Rosenfield. CBS i Warner Bros., koji sudjeluju u produkciji spomenute TV serije, izrazili su "duboku zabrinutost za njegovo zdravlje i blagostanje". "Podupiremo njegovu odluku o rehabilitaciji", priopćili su producenti serije. Sheen, najplaćeniji američki televizijski glumac, hitno je u četvrtak prebačen u bolnicu zbog bolova u trbuhu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙