FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: ministar informiranja podnio ostavku

Autor: mtro
ZAGREB, 12. veljače 2011. (Hina) - Egipatski ministar informiranja Anas el-Feki podnio je ostavku koja je i prihvaćena, objavila je u subotu navečer egipatska javna televizija.

Razlozi ostavke, kao ni kada je podnesena, nisu navedeni.

Nekoliko sati prije toga službena agencija Mena objavila je da je Fekiju i bivšem egipatskom premijeru Ahmadu Nazifu zabranjen izlazak iz zemlje na temelju odluke državnog tužitelja, prenosi France presse.

"Vrhovni tužitelj Abdel Maguid Mahmud odlučio je zabraniti bivšem premijeru Ahmadu Nazifu i ministru informiranja Anasu el-Fekiju izlazak iz zemlje zbog tužbi koje su protiv njih podignute", izvijestila je Mena bez dodatnih pojedinosti.

U odluci donesenoj dan nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka državni tužitelj odlučio je zalediti imovinu bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba el Adlija i imovine njegove obitelji nakon tužbi o transferu više od 4 milijuna egipatskih funti (oko 660.000 dolara) jedne građevinske tvrtke na njegov osobni račun, navodi agencija.

Vojska je u subotu obećala mirnu tranziciju prema civilno izabranoj vlasti i obvezala se da će poštovati međunarodne sporazume potpisane u Egiptu, među kojima su u mirovni sporazumi s Izraelom.

Vrhovno vijeće oružanih snaga koje je preuzelo vođenje države, objavilo je u priopćenju da će vlada koju je Mubarak imenovao nekoliko dana prije odlaska voditi poslove do uspostave nove vlade.

Egipatski državni mediji, kako prenosi Reuters, objavili su da se predsjednik vojnoga vijeća sastao s imenovanim premijerom Ahmedom Šafikom i ministrom unutarnjih poslova.

Mohamed Husein Tantavi, predsjednik vojnoga vijeća, sastao se i s predsjednikom ustavnog suda i ministrom pravosuđa kako bi s njima "raspravljao o zakonskim i ustavnim pitanjima koja se odnose na ustavni legitimitet i pravosuđe".

Tantavi je s Šafikom razgovarao o tome kako je nužno odmah vratiti normalan život, dok je s ministrom unutarnjih poslova Mahmudom Vagdijem razgovarao o što skorijem povratku policije na dužnost.

Policija je ulice napustila na samom početku prosvjeda protiv Hosnija Mubaraka koji je smijenjen u petak.

(Hina) xtm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙