FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: Mubaraka srušila ulica nakon 30 godina vladavine

Autor: vrad
KAIRO, 11. veljače 2011. (Hina/AFP) - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak kojeg je u petak ulica srušila s vlasti nakon osamnaestodnevne narodne pobune kakva još nije viđena u toj zemlji, tri desetljeća je suvereno vladao je Egiptom.

Mubarak je otišao s predsjedničke dužnosti i predao je vlast vojsci, izjavio je u petak predvečer potpredsjednik Omar Sulejman u kratkom televizijskom nastupu.

Vijest je objavljena nedugo pošto je javljeno da su Mubarak i njegova obitelj otputovali u Šarm el-Šeik, na egipatskom Sinaju.

Taj osamdesetdvogodišnjak koji je od stabilnosti svog autoritarnog režima načinio dogmu, čvrsto se držao vlasti u zadnja dva tjedna, unatoč jačanju narodne pobune koja je izbila zbog 'bolesti' njegova režima: nezaposlenosti, siromaštva, korupcije, gušenja sloboda i policijskog nasilja.

No njegova višekratna obećanja kojima je htio umiriti ulicu, pa i ono da se neće ponovo kandidirati u rujnu, bila su uzaludna: njegovi su protivnici i dalje tražili da što prije ode.

Na mnogobrojne pozive, pa i iz Sjedinjenih Država, da omogući veće građanske slobode, redovito je isticao opasnost katastrofične destabilizacije najmnogobrojnije arapske zemlje (više od 80 milijuna stanovnika).

Taj čovjek bez velike karizme 1981. zamijenio je predsjednika Anvara el-Sadata kojega su ubili islamisti, dvije godine pošto je, kao prvi arapski čelnik, potpisao mirovni ugovor s Izraelom.

Bivši zapovjednik zrakoplovnih snaga uspijevao je do 25. siječnja očuvati stabilnost Egipta - i svoju vlastitu - oslanjajući se na moćan policijski aparat i na politički sustav u kojemu je dominirala slijepo mu odana stranka.

Pokazao se kao odlučan protivnik radikalnog islamizma na način Al Kaide. No nije uspio suzbiti jačanje tradicionalnog islama nadahnutog pokretom Muslimanskog bratstva koji je uvijek bio moćan, unatoč nedavnim izbornim porazima.

U tridesetogodišnjoj vladavini najmanje je šest puta izbjegao atentat i nikad nije ukinuo izvanredno stanje koje je uveo po dolasku na vlast.

(Hina) xvrad ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙