FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pillay optužuje Izrael da ne mari za sudbinu Palestinaca

Autor: vrad
JERUZALEM, 11. veljače 2011. (Hina/AFP) - Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay predbacila je u petak izraelskim čelnicima da ne mare za sudbinu palestinskog naroda pod okupacijom.

Usto je izrazila zabrinutost zbog povreda ljudskih prava na Zapadnoj obali pod nadzorom Palestinske samouprave i u Pojasu Gaze pod nadzorom Hamasa, na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu, na završetku svog prvog posjeta palestinskim područjima u Izraelu.

"Bila sam užasnuta vidjevši nemar izraelskih vlasti s kojima sam razgovarala o tim pitanjima, u svezi sa sudbinom - koja bi se mogla izbjeći - Palestinaca ugroženih zbog zida (izraelske sigurnosne ograde na Zapadnoj obali) i židovskih naselja", istaknula je.

"Ta se pitanja uglavnom guraju pod tepih kao da je riječ o sitnicama. No ona to nisu. Riječ je o očitoj povredi ljudskih prava u velikim razmjerima", rekla je Pillay, požalivši zbog "prave strahote" koju je uzrokovala takva politika.

"Ne bavim se politikom, već pravom", rekla je UN-ova čelnica, istaknuvši da se židovsko naseljavanje, pripojenje istočnog Jeruzalema i izraelski zid na Zapadnoj obali "kose s međunarodnim pravom".

Osudila je pogađanje oko mogućeg nastavka mirovnih pregovora u zamjenu za moratorij na kolonizaciju.

"Zamisao da je djelomičan i privremen prekid valjan ustupak u mirovnom procesu je izokretanje smisla prava", ocijenila je Pillay.

"Duboko sam potresena brojnim problemima ljudskih prava, pa i pravima žena i primjenom smrtne kazne, skopčanima s postupcima vlasti koje zapravo nadziru Gazu", dodala je, misleći pritom na islamistički pokret Hamas.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙