FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarci u nedjelju glasuju o zabrani držanja oružja

Autor: rtom
ŽENEVA, 11. veljače 2011. (Hina/AFP) - Švicarci se u nedjelju izjašnjavaju o prijedlogu zabrane držanja oružja u njihovim domovima, što je praksa u toj zemlji s 200.000 vojnika koja doktrinu vojne obrane temelji na sposobnosti mobiliziranja pričuvnog sastava.

Švicarska svake godine organizira vojnu školu za 20-godišnje novake u trajanju od 18 do 21 tjedan.

Svake godine muškarci, ali i žene dragovoljke, polaze "ponovljeni vojni tečaj" sve dok ne odrade 300 obveznih dana ili napune 36 godina života i to je razlog što pričuvni sastav drži oružje u vlastitom domu.

Osim toga, prema postojećem zakonu o oružju, osobe s 18 godina mogu u određenim uvjetima posjedovati oružje.

Ministarstvo obrane procjenjuje da je nekih dva milijuna komada vatrenog oružja u optjecaju u Švicarskoj Konfederaciji, a to znači po jedan komad oružja na nešto više od tri stanovnika.

K tomu je oko 240.000 komada oružja neprijavljeno.

Obiteljske drame, ubojstva i samoubojstva i pomahnitalo pucanje crna su strana švicarske vojne priče i razlog inicijativi da se zabrani držanje oružja u domu gdje mu i nije mjesto, tvrde inicijatori zabrane.

"U Švicarskoj, svake godine, oko 300 osoba izgubi život zbog jednog ili više komada vatrenog oružja", navodi odbor koji je podupro incijativu za zabranu držanja vatrenog oružja.

Prijedlogom zabrane stranke ljevice, ženske i mirotvorne udruge žele "spriječiti samoubojstva ili obiteljsko nasilje".

Švicarska ima najveći postotak samoubojstava vatrenim oružjem u Europi, ističu udruge na temelju medicinskih podataka.

Tom argumentu protive se glavne stranke desnice, među njima i populistička stranka UDC. Predsjednik mladeži UDC-a u Ženevi, Xavier Schwitzguebel, ljubitelj sportskog streljaštva, pojavio se na plakatima na ulicama Ženeve.

"Naša je vojska naša zaručnica", ponavlja Schwitzguebel slogan iz škole za ročnike i poručuje "švicarska milicija temelji se na povjerenju između države i građanina-vojnika".

Stranke desnice optužuju organizatore izjašnjavanja o zabrani držanja oružja za trošenje novca jer će osnutak registra vatrenog oružja stajati 6 milijuna franaka godišnje, a tomu će se svake godine pridodati 11 milijuna.

Savezna vlada također je protiv zabrane i tvrdi da je osobno naoružanje temelj vjerodostojne vojske te izraz privrženosti i povjerenja između države i građana.

Da bi inicijativa prošla, mora je prihvatiti većina Švicaraca i većina kantona.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙