FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarska prešla u novu etapu radi povrata imovine Duvaliera

Autor: mtro
ŽENEVA, 2. veljače 2011. (Hina/AFP) - Švicarska vlada prešla je u novu etapu radi povrata imovine bivšeg diktatora Haitija Jean-Claudea Duvaliera te je i službeno ministarstvu financija poslala zahtjev za konfiskaciju njegove imovine.

Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navodi da novi zakon od 1. veljače švicarskim vlastima dopušta da s računa zaplijene novac za koji se smatra da je stečen nezakonito, zaobilazeći sudsku proceduru, i vrate ga državi iz koje je ukraden. Od 1986. Švicarska blokira oko šest milijuna švicarskih franaka (4,6 milijuna eura).

Novi zakon primjenjuje se na politički istaknutim osobama i švicarskoj vladi omogućuje da oštećenim državama vrati nezakonito stečen novac.

Zakoni su nazvani "Lex Duvalier" jer su prihvaćeni tijekom duge borbe da se narodu Haitija vrati oko šest milijuna švicarskih franaka koje je obitelj Duvalier stavila na švicarske račune.

Bivši haićanski tiranin "Baby Doc" opovrgnuo je da su milijuni dolara zamrznuti u Švicarskoj banci njegovi. Izjavio je kako šest milijuna dolara pripada zakladi njegove obitelji i da će taj novac biti iskorišten u obnovi Haitija, kojeg je prije godinu dana pogodio razorni potres.

Duvalier je 48 sati nakon povratka u domovinu u siječnju optužen za korupciju, pronevjeru, zločinačko udruživanje i kršenje ljudskih prava. Tvrdio je da njegovi privatni računi nikad nisu bili zamrznuti i opovrgnuo optužbe da je tijekom 15-godišnje vladavine pronevjerio 100 milijuna dolara.

Zadnjih 25 godina švicarska vlada i obitelj Duvalier vodili su parnicu o fondovima koji su u toj zemlji zamrznuti pošto je "Baby Doc" svrgnut s vlasti i pobjegao u Europu.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙