FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i EU zadovoljni referendumom u južnom Sudanu

Autor: vrad
BRUXELLES/WASHINGTON, 7. veljače 2011. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izrazile su u ponedjeljak zadovoljstvo ishodom referenduma u južnom Sudanu.

Clinton je rekla da je referendum protekao "mirno i u redu" i čestitala je sudanskoj vladi što je priznala njegove rezultate.

"Pozivamo čelnike na jugu i na sjeveru da i dalje surađuju na punoj provedbi" mirovnog ugovora iz 2005. koji je omogućio održavanje referenduma, rekla je američka državna tajnica. Američki State Department najavio je istodobno da će pokrenuti proces uklanjanja Sudana s popisa zemalja koje podupiru teorizam.

"Ovo je povijesni trenutak za Sudan", rekla je Ashton u priopćenju, pohvalivši "dobar tijek i vjerodostojnost" referenduma.

"Europska unija u cijelosti poštuje rezultate referenduma koje smatra vjernim odrazom demokratski izražene želje naroda južnog Sudana", kazala je.

"EU želi razvijati dobro i dugoročno partnerstvo s južnim Sudanom koji će postati nova država" u srpnju, sukladno mirovnom ugovoru.

Stanovnici južnog Sudana su s 98,83 posto glasovali za odcjepljenje svoje pokrajine, po konačnim službenim rezultatima koje je u ponedjeljak navečer objavilo povjerenstvo za referendum.

Referendum koji se održavao od 9. do 15. siječnja i kojega je vjerodostojnost priznala međunarodna zajednica, bio je glavni dio mirovnog ugovora kojim je 2005. završen dvadesetogodišnji krvavi građanski rat između sjevera, gdje uglavnom žive muslimani i Arapi i juga, uglavnom kršćanskog i crnačkog.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙