FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulazak u EU mora pratiti odlučnost

Autor: dduk
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju mora biti popraćen odlučnošću u donošenju odluka koje će pomoći gospodarstvu u prilagodbi novim regulatornim i tržišnim okolnostima, osnovna je poruka prvog dijela današnje konferencije "Zadnje odluke prije ulaska u EU".

Konferencija se održava u sklopu projekta magazina Banka i Poslovnog dnevnika "Novi model rasta hrvatskog gospodarstva".

Analitičar Velimir Šonje smatra da ne manjka retoričkog optimizma o skorom pristupu Hrvatske EU-u i koristi koje će ona od toga imati, ali nedostaje čvrsto opredjeljenje o mnogostrukim koristima ulaska Hrvatske u EU za njezino gospodarstvo.

Još je dosta bojazni od konkurencije, ukidanja carinskih pogodnosti i blagodati zaštićenosti na domaćem tržištu, kaže Šonje, no dodaje da usporedo sa skepticima egzistira gospodarski "šutljiva Hrvatska" koja očekuje ulazak u EU kao vjetar u leđa svome poslovanju.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić smatra da kreditni rejting Hrvatske neće biti dominantno pod utjecajem ulaska u EU premda će to na njega svakako utjecati, već će ga i dalje određivati nekoliko osnovnim makroekonomskih varijabli.

U raspravi na okruglom stolu dominirala je tema restrukturiranja brodogradilišta kao primjeru odnosa Hrvatske i EU-a u pretpristupnom procesu na gospodarskom planu.

Predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec ocijenila je brodogradnju najvažnijim pitanjem u sklopu pregovaračkog poglavlja 8 o tržišnom natjecanju. Po njezinim riječima gotovo nijedno europsko brodogradilište danas ne može dokazati dugoročnu tržišnu održivost, a to moraju dokazati investitori u hrvatske škverove.

Glavni ekonomist Privredne banke Zagreb Marko Škreb smatra da je Hrvatska nesklona reformama koje je uglavnom provodila pod pritiskom izvana, kad su to tražili MMF, Svjetska banka i Europska komisija. Smatra da Hrvatska treba sama poticati i provoditi reforme, a za dinamiziranje rasta ključnim smatra jačanje izvoza i fleksibilizaciju tržišta rada.

Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta Zagreb smatra da bio test odlučnosti mogao nastupiti već za par tjedana, kad iz Bruxellesa stigne mišljenje o programima restrukturiranja brodogradilišta, pogotovo ako ono bude negativno. Ako donosioci odluka ne budu na razini, pregovori neće moći završiti u lipnju, upozorava on.

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić smatra da su za stanje u brodogradilištima najodgovornije uprave, a Vladin test odlučnosti vidi u naplati potraživanja za poreze i doprinose od poduzeća, gdje bi zajedno s drugim vjerovnicima mogla odlučiti koga će restrukturirati.

Optimizam u diskusiju vratio je član Uprave koncerna Agrokora Gordan Radin koji kaže da se koncern već snašao u uvjetima koje donosi članstvo u EU budući da posluje u uvjetima snažne europske konkurencije.

"U Agrokoru nemamo problema s odlučnošću, investirali smo i u krizi. Nismo se kolebali jer neodlučnost ima loše posljedice", kaže Radin.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙