FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izvješću Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje

Autor: vlar
ZAGREB, 11. veljače 2011.(Hina) - Godišnje izvješće Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanja, koje je u 2009. vrednovalo osam visokih učilišta i izdalo dopusnice za 72 nova sveučilišna programa, vladajući su danas u Hrvatskom saboru ocijenili kvalitetnim i iscrpnim, dok je SDP najavio da će uskratiti potporu, ocijenivši izvješće birokratskim.

Izvješće, koje je predstavio predsjednik Vijeća Vedran Mornar, izazvalo je oštre kritike Romane Jerković (SDP), koja ga je nazvala "obeshrabrujućim, tehničkim izvješćem koje nije ponudilo niti jedan odgovor na važne probleme hrvatskog obrazovanja i njegove povezanosti s gospodarskim potrebama i tržištem rada ".

Nacionalno vijeće, kao krovna organizacija, moralo bi imati viziju razvoja i održanja sustava visokog obrazovanja, a postalo je birokratsko-administrativno tijelo, koje je samo sebi svrha, rekla je Jerković, poručivši da ga SDP neće podržati.

S njom se složio i Gvozdan Flego (SDP) rekavši da je "to tijelo podbacilo i zakonski i strategijski i tehnički".

"Imamo prvu generaciju studenata bolonjskong procesa, prvostupnike s kvalifikacijom s kojom se ne mogu nigdje zaposliti, a u izvještaju Nacionalnog vijeća o tome nema niti riječi", upozorio je.

Za razliku od SDP-ovaca, Nevio Šetić (HDZ) smatra da izvješće pokazuje angažman Vijeća oko praktičnih problema, poput uspostave mreže visokih škola, statusa prvostupnika na tržištu rada te usavršavanja nastavnog kadra.

Izvješće pruža dobru inventuru problema, ali i dobrih poteza hrvatskog visokog školstva u 2009. godini, istaknuo je Šetić, a sličnog je mišljenja bio i Andrija Hebrang (HDZ). "Ovo je izuzetno kvalitetno izvješće i treba ga prihvatiti, tim više što je ovo tijelo tek osnovano 2009.", rekao je predloživši Vijeću buduće "relicenciranje dopusnica za visoka učilišta kako bi se zadržala razina kriterija".

Miljenko Dorić (HNS-HSU) upozorio je da na hipertrofiju visokog obrazovanja, kao i na neusklađenost gospodarskih potreba i obrazovnog sustava, ali i istaknuo kako za to nije odgovorno Vijeće, već vlada, koja nema projekciju kadrovskih potreba u zemlji.

(Hina) xvl/xtr yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙