FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KUZ pozdravlja e-zdravstvo a protivi se spajanju bolnica

Autor: tmar
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), u kojoj je umreženo više od 200 udruga iz područja zdravstva, poručila je u povodu današnjeg Svjetskog dana bolesnika da pozdravlja uvođenje e-zdravstva ali da prigovara zbog načina na koji je donosena odluka o spajanju bolnica u Zagrebu.

KUZ u priopćenju ističe kako su prva iskustva s e-receptima pokazala da će takav način opskrbe lijekovima biti veliko olakšanje za pacijente, te očekuju od državne administracije da provodi nadzor kako bi svi timovi primarne zdravstvene zaštite na isti način pružali usluge osiguranicima koji su u njihovoj nadležnosti.

U povodu Svjetskog dana bolesnika KUZ navodi da prije vladine odluke o spajanju bolnica u Zagrebu nije bila prethodno provedena javna rasprava kako propisuje Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata (NN 140/09).

"Isti se postupak ponavlja i u drugim resorima i postavlja se pitanje zašto Vlada krši vlastite zakone i zašto se prije donošenja odluka ne omogući javna rasprava jer građani imaju pravo znati kako će se odluke odraziti na njihov život", navodi predsjednica KUZ-a Mensura Dražić.

Zahtijeva stoga da se pacijentima nakon više od pola godine od donošenja odluke daju informacije o postignutim uštedama u bolnicama čime se, kako se navodi, opravdavala cijela operacija spajanje bez prethodne temeljite pripreme i neophodnih konzultacija.

IZ KUZ-a poručuju kako očekuju "bolje dane za udruge pacijenata" te da će kod promjena u zdravstvu državna administracija imati u vidu prednosti od partnerskog odnosa s udrugama civilnog društva.

(Hina) pp/xmt yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙