FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS o radu bez plaće

Autor: dmar
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem su pismu premijerki Jadranki Kosor zatražili hitan sastanak Vlade, poslodavaca i sindikata kako bi se pronašla rješenja za sve veći problem rada bez plaće.

Ozbiljno smo zabrinuti situacijom u kojoj je razina nenaplaćenih potraživanja u Hrvatskoj dosegnula gotovo 36 milijardi kuna, a od toga više od 13,5 milijardi otpada na neuplaćene poreze i doprinose, pri čemu više od 70 tisuća radnika radi bez plaće, ističu sindikalci u pismu.

Nema nikakvog programa gospodarskog oporavka na koji se poziva Vaša vlada bez rješavanja tih dvaju pitanja. Nedopustivo je bilo u kojoj zemlji ne plaćati dospjele obveze ili raditi bez plaće, a pogotovo u zemlji koja želi dokazati kako je uređena i spremna za ulazak u EU, ističe NHS.

Izjava bivšeg ministra financija Ivan Šukera pri kraju prošle godine da državne tvrtke svoje obveze rješavaju u ugovorenim rokovima nije utjeha niti rješenje za sve one koji imaju nenaplaćena potraživanja, a posebno za 70 tisuća radnika koji rade, a za svoj rad nisu plaćeni.

Nije dovoljno uputiti im riječi razumijevanja jer njima trebaju rješenja. Većina tih koji rade bez plaće doista nema od čega živjeti, kao ni njihove obitelji.

NHS stoga predlaže hitno provođenje multilateralne kompenzacije među svim dužnicima u 5-6 ciklusa koja bi bez dodatnih plaćanja tek poravnanjima po računima, zbog složene mreže dugovanja, sigurno riješila barem dio tih dugova.

Također predlaže uvođenje obvezne autorizacije isplata plaća, kako bi se zaustavile isplate ako se istovremeno ne uplaćuju porezi i doprinosi. Ako pak poslodavac u ugovorenom ili najkasnije u zakonskom roku ne isplati plaću, ta mu sredstva treba blokirati kako bi se radnicima prisilno isplatila plaća za njihov rad.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙