FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH pokreće kampanju protiv neisplate plaća

Autor: dmar
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokreće kampanju protiv neisplate plaća i neplaćanja poreza i doprinosa, zbog čega trenutno u Hrvatskoj oko 70.000 radnika radi a ne prima plaće i pripadajuće doprinose, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare SSSH-a.

Ako te radnike pribrojimo osobama evidentiranim na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ispada da Hrvatska ima oko 400.000 nezaposlenih, istaknuo je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Neisplata plaća prisutnija je u proizvodnji, posebno u privatnom sektoru, a sindikati udruženi u SSSH trenutno imaju 9.300 članova u 73 tvrtke koje ne plaćaju svoje obveze prema radnicima i državi.

SSSH će pokrenuti koordiniranu akciju prema državnim institucijama, poslodavcima i radničkim predstavnicima u tvrtkama koje ne isplaćuju plaće kako bi se taj problem počeo rješavati, kaže Novosel.

Od Vlade traži efikasne mjere za suzbijanje nelikvidnosti, jer mjere iz Programa gospodarskog oporavka ne daju rezultate, te dosljedno poštivanje zakona koji reguliraju tu problematiku.

Od poslodavaca očekuju uključivanje u akciju kako bi spriječili nelojalnu konkurenciju, a od radničkih predstavnika da odmah obavijeste sindikat čim poslodavac ne isplati makar jednu plaću ili ne uplati doprinos.

Pozivamo radnike koji ne primaju plaće a nisu učlanjeni u sindikat da se jave u SSSH, te da problem prijave Državnom inspektoratu. Svim radnicima poručujemo da u Poreznoj upravi, HZMO-u ili REGOS-u provjere uplaćuje li njihov poslodavac redovito poreze i doprinose, rekao je Novosel.

Radnici koji ne prime plaću moraju od poslodavca dobiti obračun plaće jer je to ovršna isprava s kojom se radnik može naplatiti, a ako ga ne dobiju trebaju to odmah prijaviti Državnom inspektoratu, napominje Novosel.

Predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske Eduard Andrić upozorio je da preko 20 tvrtki s oko 1800 zaposlenih ne isplaćuje redovito plaće niti uplaćuju doprinose, a među njima ima i državnih tvrtki.

Komentirajući najavu istrage sumnjive privatizacije turističkog naselja Kukljice, za što vlast optužuje predsjednika HNS-a Radimira Čačića, Andrić je rekao kako bi bio sretan kada bi to bio jedini primjer nezakonitosti u hrvatskom turizmu no, nažalost, imamo niz tvrtki, čak i državnih, sa sličnim problemima.

SSSH u potpunosti podržava apel Hrvatske biskupske konferencije protiv privatizacije Hrvatskih voda te ističe kako je voda javno i nacionalno dobro koje se ne smije privatizirati, rečeno je na konferenciji.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙