FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija traži NATO-vu istragu napada kompjutorskim virusom

Autor: bcav
BRUXELLES, 26. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Rusija je u srijedu objavila da bi NATO trebao istražiti prošlogodišnji napad kompjutorskim virusom na iransku nuklearnu elektranu ruske proizvodnje, rekavši da je taj incident mogao izazvati nuklearnu katastrofu sličnu onoj u Černobilu.

Ruski veleposlanik pri NATO-u Dmitrij Rogozin rekao je da je virus napao kompjutorski sustav reaktora Bushehr zbog čega su se centrifuge otele nadzoru.

"Virus, koji je vrlo zarazan i opasan, mogao je dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica", rekao je Rogozin usporedivši virus s eksplozivnim minama.

"Te mine mogle su dovesti do novog Černobila", rekao je on misleći na nesreću u nuklearnoj elektrani u Ukrajini 18986. koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza. "NATO bi trebao istražiti tu stvar...To nije privatno pitanje", istaknuo je.

Iran je počeo puniti Bushehr u kolovozu, a struju je trebao početi proizvoditi početkom ove godine, uz odgodu od nekoliko mjeseci nakon širenja globalnog kompjutorskog virusa koji je, vjeruje se, najviše pogodio Iran.

Iransku dužnosnici potvrdili su da je Stuxnet napao kompjutore osoblja elektrane, ali ne i glavne sustave. Stručnjaci za sigurnost kažu da se možda radi o namjernom napadu na iranski nuklearni program koji je krenuo iz SAD-a i Izraela.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙