FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI HNA7160 "I Srbija zatražila ..."

Autor: ssai
BEOGRAD, 9. veljače 2011. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA7160 "I Srbija zatražila izručenje Momića" u četvrtoj rečenici umjesto "glasnogovornica srbijanskog ministarstva pravosuđa" upišu ispravno "glasnogovornica hrvatskog ministarstva pravosuđa".

Ispravak vijesti HNA7160

I Srbija zatražila izručenje Momića

BEOGRAD, 9. veljače 2011. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA7160 "I Srbija zatražila izručenje Momića" u četvrtoj rečenici umjesto "glasnogovornica srbijanskog ministarstva pravosuđa" upišu ispravno "glasnogovornica hrvatskog ministarstva pravosuđa".

Ispravljenu vijest donosimo u cijelosti.

BEOGRAD, 9. veljače 2011. (Hina) -Srbijansko ministarstvo pravosuđa uputilo je Francuskoj molbu za izručenje bivšeg pripadnika srpske paravojne postrojbe "Škorpiona" Milorada Momića (47), uhićenog prije desetak dana na jugoistoku Francuske, potvrđeno je Hini u srijedu u tom ministarstvu.

Molba za izručenjem Momića, kako je precizirano, upućena je nadležnim francuskim tijelika u utorak 8. veljače.

Hrvatska je također od Francuske zatražila izručenje Momića, koji se u Francuskoj skrivao s lažnim ispravama pod imenom Guy Monier, a radio je u jednoj građevinskoj tvrtki i uhićen je dok je išao na posao.

"Ministar je potpisao zahtjev za izručenje koji je s popratnom potrebnom dokumentacijom poslan francuskim vlastima", izjavila je za Hinu glasnogovornica hrvatskog ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić, dodajući kako francusko pravosuđe nema rok u kojemu mora odlučiti o tome zahtjevu.

Odluku o izručenju Momić čeka u ekstradicijskom pritvoru.

Bivšeg pripadnika zloglasnih "Škorpiona", zbog ratnog zločina počinjenog u istočnoj Slavoniji, traži vukovarski županijski sud, po čijem je nalogu i raspisana tjeralica.

Momić je uhićen početkom prošlog tjedna u blizini Grenoblea na temelju europskog uhidbenog naloga izdanog u Srbiji, gdje ga se tereti za zločin protiv čovječnosti. Sumnja se da je kao pripadnik "Škorpiona" sudjelovao u ubojstvu oko 8000 Bošnjaka u Srebrenici 1995., u najstrašnijem pokolju u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

"Škorpioni" su bili u ovlasti srbijanskoga ministarstva unutarnjih poslova, sudjelovali su u sukobima u Hrvatskoj (1991.-1995.) i u Bosni (1992.-1995.), a zatim i na Kosovu tijekom rata 1998.-1999.

Četvorica pripadnika te postrojbe osuđena su u travnju 2007. na sudu u Srbiji na zatvorske kazne do 20 godina, a jedan pripadnik, Slobodan Davidović dobio je dvije godine prije - 2005. na zagrebačkome Županijskom sudu 15 godina zatvora. Osuđen je zbog sudjelovanja u ubojstvu šestorice mladih Bošnjaka, od kojih su trojica bili maloljetnici, u Godinskoj Bari, mjestu u blizini Trnova (BiH) 1995., te zbog zlostavljanja i nanošenja teških ozljeda hrvatskome branitelju Željku Junačkom u Bobovu, mjestu u blizini Vinkovaca 1991.

Uredništvo Hine

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙