FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božinović s veleposlanicima Slovačke, Norveške i Japana

Autor: kgab
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Hrvatski ministar obrane Davor Božinović održao je u srijedu odvojene sastanke s veleposlanicima Slovačke, Norveške i Japana, priopćeno je iz MORH-a.

Slovački veleposlanik u RH Roman Supek čestitao je Božinoviću na njegovoj novoj dužnosti, a prenio mu je i čestitke slovačkog ministra obrane. Tijekom razgovora potvrđena je dosadašnja prijateljska suradnja dviju zemalja te je naglašena mogućnost unaprjeđenja suradnje na području obrane. Božinović je zahvalio na slovačkoj potpori RH na putu u euroatlantske integracije istaknuvši kako primjeri i iskustva Slovačke u pristupanju EU mogu poslužiti Hrvatskoj, "jer dvije po veličini slične i susjedne zemlje dijele zajednička iskustva te kao punopravne članice mogu dijeliti i dodatne zajedničke vrijednosti i u EU-u i u NATO-u". Također se razgovaralo i o suradnji na području vojne industrije, gdje je istaknuta mogućnost razmjene iskustava posebice u opremanju pripadnika oružanih snaga dviju zemalja prema NATO standardima.

Božinović i norveški veleposlanik Henrik Ofstad razgovarali su o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja s naglaskom na nastavak suradnje u području obalne straže. Božinović je naglasio vrijednost iskustava norveške inicijative u sklopu koje se razmatraju mogućnosti institucionalnog povezivanja država regije po pitanjima obalne straže. "Upravo iskustva nordijskih zemalja u inicijativama regionalne suradnje dobar su primjer i za Hrvatsku u prenošenju vlastitih iskustava u približavanju zemalja regije euro-atlantskom integracijama", rekao je ministar. Govoreći o iskustvima RH u misiji ISAF u Afganistanu, Božinović je izvijestio Ofstada o nedavnoj odluci RH da preuzme vodeću ulogu u osnivanju Škole vojne policije u Afganistanu. U tom smislu naglasio je i prijedlog Hrvatske o uključivanju zemalja iz regije u ovu inicijativu. Ofstad je istaknuo zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom obrambenom suradnjom te izrazio otvorenost za daljnju suradnju i razmjenu iskustava na svim područjima.

U razgovorima Božinovića i japanskog veleposlanika Yoshija Tamura bilo je govora o reformama obrambenog sustava, donošenju i usvajanju novih strateških dokumenata obrane, a poseban naglasak je bio na razmjeni iskustava dviju zemalja u sudjelovanju u mirovnim misijama u Afganistanu. Tamura je ovom prigodom istaknuo mogućnost razmatranja suradnje u zajedničkim projektima humanitarnog karaktera za pomoć civilnim institucijama Afganistana, kroz npr. zajedničku izgradnju bolnica i škola. Božinović je rekao da je misija ISAF prioritetna za RH, te kako Hrvatska daje svoj doprinos nastojanjima međunarodne zajednice u uspostavi vlastitih održivih afganistanskih snaga sigurnosti. Tamura je zahvalio na dosadašnjoj suradnji, te istaknuo kako Japan podupire što skoriji ulazak Hrvatske u EU, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xkga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙