FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božinović položio vijenac u Arlingtonu

Autor: vmrs
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama hrvatski ministar obrane Davor Božinović položio je u srijedu vijenac na grob neznanom junaku na vojnom memorijalnom groblju Arlington, priopćio je MORH.

Božinović se sastao i s Justinom Webbom, predstavnikom tvrtke TNT koja u ožujku organizira sajam vojne industrije u Splitu. "Izvrsna je to prilika za hrvatske tvrtke da uspostave još bolje kontakte na području vojne industrije te ostvare mogućnost za nove izvozne poslove", rekao je Božinović. U razgovoru je posebno izraženo zadovoljstvo interesom koji za sajam vojne opreme u Splitu pokazuju vodeće tvrtke u proizvodnji vojne opreme i naoružanja iz Europe i SAD-a.

Justin Webb je u ime organizatora izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom obrane te istaknuo da pripreme sajma vojne industrije teku u najboljem redu. Dolazak je dosad potvrdilo 50-tak inozemnih i 20-tak hrvatskih tvrtki proizvođača vojne opreme.

U daljnjem programu posjeta ministar Božinović će se s hrvatskim izaslanstvom u srijedu popodne po američkom vremenu u sklopu bilateralne suradnje susresti s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom u Washingtonu.

Očekuje se da ministri obrana dviju savezničkih zemalja razgovaraju o bilateralnoj obrambenoj suradnji SAD-a i Hrvatske, posebice o hrvatskom doprinosu ISAF-ovoj misiji u Afganistanu, te o suradnji u regiji, napose u okviru Američko–jadranske povelje (A5).

SAD je najveći i najvažniji partner hrvatskih oružanih snaga: samo u protekle dvije godine realizirano je oko 180 različitih aktivnosti u Hrvatskoj i SAD-u. SAD svojim različitim programima i financijski pomaže hrvatskim oružanim snagama na području izobrazbe i obuke, opremanja, pružanja strateškog prijevoza te u ostalim zajedničkim djelatnostima, dodaje se u MORH-ovu priopćenju.

(Hina) xvm/xpp ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙