FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP zamjera Šeksu nepoštivanje slobode govora u Saboru

Autor: dber
ZAGREB, 9. veljače 2011.(Hina) - SDP je danas u Hrvatskom saboru ponovno prosvjedovao nakon što je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks oduzeo riječ njihovu zastupniku Nenadu Staziću, zamjerivši Šeksu nedemokratsko ponašanje i nepoštivanje slobode govora u sabornici.

Za pojedinačne rasprave o Planu usklađivanja hrvatskog sa zakonodavstvom EU, Stazić je prozvao HDZ za neeuropsko ponašanje, primjer kojega vidi u napadima te stranke na SDP-ovog zastupnika Željka Jovanovića kojega je i splitski HDZ jučer, upozorio je, vrijeđao po nacionalnoj osnovi.

"Bojim se da nas EU neće primiti još 50 godina ako se to ponašanje ne promijeni", kazao je Stazić.

Kada je upitao je li ponašanje dužnosnika HDZ-a europsko, predsjedavajući Šeks upozorio ga je da se drži teme, koja, rekao je, nije ponašanje HDZ-a.

Stazić mu je uzvratio da će govoriti o europskom i neeuropskom ponašnju te da ga se želi ušutkati, na što mu je Šeks oduzeo riječ jer je, kako je objasnio, Stazić prekršio poslovnik ne držeći se teme.

Potpredsjednica SDP-ova Kluba Milanka Opačić potom je zatražila i dobila 10-minutnu stanku, nakon koje je sa saborske govornice prosvjedovala da Šeks SDP-ovim zastupnicima oduzima riječ iako ne govore ništa uvredljivo, "već o činjenicama izrečenim od strane nekih ljudi iz HDZ-a".

"Oduzimanje riječi ne spada u demokratske standarde ni EU niti Hrvatske. Jedino što imamo je govor, riječ - nemamo drugog. Oduzima nam se jedini alat samo zato jer se nekom ne sviđa što govorimo", poručila je Opačić.

Dodala je da će se SDP i nadalje boriti za slobodu govora u parlamentu i rekla kako bi bilo dobro da se predsjedavajući ubuduće suzdražava oduzimanja riječi.

Šeks je odgovorio kako tema nije bila ponašanje članova HDZ-a na konferenciji za novinare ili izvan sabornice i da je zato bio dužan opomenuti govornika da se drži teme dnevnog reda, te da mu je opomenu izrekao tek kad na to nije pristao.

"Ne ugrožavam pravo ni slobodu na govor, ali ona nije neograničena već ograničena temom", rekao je Šeks, naglasivši da dok on predsjedava sjednicom sabornica neće biti "Hyde park da se govori o čemu se hoće".

Nezadovoljstvo Šeksovim vođenjem sjednice izrazio je i Dinko Burić (HDSSB), poručivši mu da u zadnje vrijeme prelako poteže opomene, oduzima riječ, te da se sve više ponaša kao "Lucky Luke".

"To me, ne kao zastupnika, već kao liječnika, nagnalo da vam uručim uputnicu za psihijatrijsku pomoć, a s obzirom na visoku razinu usuglašenosti, preporučam vam doktora Stanimirovića", poručio je Šeksu, koji mu je oduzeo riječ.

Opomenu mu, kazao je Šeks, ne želi izreći jer takvu mjeru izriče samo "osobama koje to mogu zaprimiti u svojoj svijesti".

Ipak, Burića je potom pozvao da na kraju rasprave, u ime svoga kluba, ponovno dođe za govornicu "i u najboljem se svjetlu predstavi hrvatskoj javnosti".

(Hina) xtr/xbdj yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙