FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Troškovi restrukturiranja nagrizli dobit Sanofi-Aventisa

Autor: gvla
PARIZ, 9. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Vodeća svjetska farmaceutska kompanija Sanofi-Aventis u srijedu je priopćila da je u četvrtom tromjesečju zabilježila 64-postotni pad neto dobiti, što je posljedica visoke cijene tvrtkinog sveobuhvatnog programa restrukturiranja.

Neto dobit tog francuskog farmaceutskog diva u četvrtom je tromjesečju potonula na 437 milijuna eura, daleko ispod 1,2 milijarde eura dobiti ostvarene u istome tromjesečju godine ranije.

Taj četvrti po prihodima proizvođač lijekova na recept u svijetu ubilježio je u prošloj godini 1,4 milijarde eura troška restrukturiranja, od čega 880 milijuna eura samo u četvrtom tromjesečju.

U 2009. taj je trošak iznosio 1,1 milijardu eura a odnosi se skupi proces restrukturiranja koje tvrtka provodi od dolaska izvršnog direktora Chrisa Viehbachera 2008.

Status pregovora s upravom Genzymea o preuzimanju te američke tvrtke nije otkriven. Važeća, 18,5 milijardi dolara vrijedna ponuda ističe 15. veljače.

Tvrtka je također upozorila da u ovoj godini očekuje pad dobiti po dionici, temeljni pokazatelj poslovanja koji isključuje restrukturiranje i druge jednokratne stavke, za pet do 10 posto, uslijed kombiniranog utjecaja reforme američkog zdravstvenog sustava, europskih kriznih mjera, te pooštrene konkurencije jeftinijih generičkih lijekova. U 2010. taj je pokazatelj porastao za 6,8 posto.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙