FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAP-va dobit smanjena zbog troškova spora s Oracleom

Autor: gvla
BERLIN, 26. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Njemački proizvođač poslovnog softvera SAP izvijestio je u srijedu da mu se dobit u četvrtom tromjesečju smanjila za 36 posto zbog 933 milijuna eura troška povezanog s izgubljenim sudskim sporom s rivalom Oracleom.

Taj je najveći proizvođač poslovnog softvera u Europi u tri mjeseca od listopada do prosinca ostvario neto dobit u visini 437 milijuna eura, u usporedbi sa 681 milijunom eura dobiti ostvarene u istome tromjesečju godine ranije.

Operativna dobit kompanije istodobno je potonula 47 posto, na 543 milijuna eura, s 1,02 milijarde.

Tvrtkini prihodi od prodaje softvera porasli su pak 35 posto na 1,51 milijardu eura, dok su prihodi od softverskih usluga uvećani 28 posto na 3,27 milijardi eura. Ukupni su prihodi uvećani 27 posto na 4,06 milijarde eura. Usporedbe radi, u istome tromjesečju 2009. iznosili su 3,19 milijardi eura.

SAP mora isplatiti 933 milijuna eura odštete rivalu Oracleu zbog krađe softvera i dokumenata sa zaštićenih web stranica te kompanije. Iako je priznala krivnju, njemačka tvrtka najavila je tužbu, tvrdeći da je visina odštete neproporcionalna počinjenoj šteti.

U čitavoj 2010. SAP-ova neto dobit uvećana je četiri posto na 1,81 milijardu eura, dok je operativna dobit ostala gotovo nepromijenjena na 2,59 milijardi eura. Godišnji su prihodi iznosili 12,46 milijardi, ojačavši 17 posto.

"Naša snažna izvedba i poslovne prognoze za 2011. pokazuju da SAP čvrsto vjeruje u ostvarenje dvoznamenkastog rasta i nastavak širenja svoje margine dobiti", kazao je financijski direktor Werner Brandt.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙