FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D&B: kreditni rejting Hrvatske bez promjene

Autor: dduk
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvještaju za veljaču i dalje Hrvatsku svrstava u zemlje s blagim rizikom ulaganja, prenosi zagrebačka bonitetna kuća BonLine.

D&B smatra da je ekonomski oporavak u Hrvatskoj vrlo spor i krhak, pod utjecajem pogoršanja javnih financija i političke neizvjesnosti. Podsjeća da je ekonomska aktivnost u trećem lanjskom tromjesečju imala blagi zamah, uz rast BDP-a na godišnjoj razini za 0,2 posto, što je prvi rast od zadnjeg kvartala 2008. godine. Taj rast prvenstveno je bio rezultat oporavka privatne potrošnje i još uvijek značajnog rasta izvoza, kaže se u izvještaju.

U međuvremenu, dodaje se, bruto investicije u dugotrajnu imovinu pale su za 9,5 posto odražavajući slabu investicijsku aktivnost u privatnom i javnom sektoru, dok je potrošnja države pala peto tromjesečje uzastopno.

Štoviše, kažu analitičari D&B-a, najnoviji ekonomski pokazatelji ukazuju da je oporavak bio privremen i da je gospodarstvo u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju izgubilo zamah.

Kao rezultat takvih kretanja, D&B je zadržao svoju prognozu o padu BDP-a u 2010. godini od 1,5 posto. Za 2011. prognozira skroman rast od 1,3 posto, a za 2012. rast od 2,1 posto.

Analitičari D&B-a napominju da će proračunski manjak u 2010. godini premašiti njihovu prvotnu prognozu od 4,4 posto udjela u BDP-a, a nova procjena je manjak od 5,6 posto, prvenstveno kao rezultat snažnog pada prihoda od poreza na dobit i veće proračunske potrošnje.

Podsjeća se da je agencija Standard & Poor's, uzimajući u obzir pogoršanje fiskalne pozicije i sporost u provedbi reformi, Hrvatskoj u prosincu smanjila dugoročni kreditni rejting na najnižu investicijsku kategoriju, odnosno s BBB na BBB-, uz negativnu prognozu. To će, kako se ocjenjuje, utjecati na troškove Vlade u refinanciranju 750 milijuna eura duga koji dospijeva u ožujku, a ujedno ukazuje na potrebu hitne fiskalne konsolidacije.

Pozitivnim se ocjenjuje donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji donosi ograničenja javne potrošnje i nalaže smanjenje proračunskog manjka.

U D&B-u smatraju da je to snažan instrument u oblikovanju budućih proračuna, ali ne vjeruju da će imati utjecaj na proračun za 2011. godinu, odnosno neće obuzdati Vladinu potrošnju u ovoj godini, posebno u svjetlu predstojećih parlamentarnih izbora.

D&B se osvrće i na osvježenja u kabinetu premijerke Jadranke Kosor zamjenom četvorice ministara i imenovanjem potpredsjednika Vlade zaduženog za investicije. Ti potezi nisu povećali Vladinu popularnost, ocjenjuje se u izvještaju, a Vlada gubi potporu javnosti u odnosu na oporbeni Savez za promjene.

(Hina) xduk ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙