FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski vanjskopolitički odbor sutra ponovno o ribolovnim područjima

Autor: lfia
LJUBLJANA, 3. veljače 2011.(Hina) - Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u petak će na izvanrednoj sjednici još jednom raspravljati o hrvatskom pravilniku o granicama ribolovnih područja i tvrdnjama slovenske oporbe da Hrvatska jednostranim potezima prejudicira pravorijek arbitražnog suda na štetu Slovenije.

Sjednicu je zatražila Slovenska demokratska stranka (SDS) koji vodi bivši premijer Janez Janša, ali se na njoj ne očekuju posebni zaključci koje bi pomirili gledanja vlade i oporbe na proces rješavanja graničnog prijepora arbitražom.

Prije tjedan dana isti je odbor na svojoj redovnoj sjednici već raspravljao o tvrdnjama oporbe da Hrvatska tim pravilnikom krši arbitražni sporazum i da bi Slovenija zbog toga od arbitraže trebala odustati. O tome je bilo riječi u sklopu pitanja na koja je odgovarao ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, ali je on te tvrdnje odbio i istaknuo da je upravo arbitražni sporazum, kojim će granično pitanje biti konačno riješeno, onemogućio granične incidente koji su se događali ranijih godina.

Neposredan povod sutrašnje sjednice, koja je sazvana na inicijativu oporbe, novi je hrvatski pravilnik o granicama ribolovnih područja zbog kojega je slovenska vlada već prosvjedovala, što je oporba ocijenila nedovoljnom reakcijom ustvrdivši da Hrvatska "novim jednostranim potezom prejudicira granicu na moru i dovodi u pitanje arbitražu".

Premijer Borut Pahor već je ranije izjavio da je slovenska reakcija bila primjerena i da provizorni hrvatski pravilnik ne dovodi u pitanje arbitražu koja će konačno riješiti granični spor.

Isto tako, kao povod za sazivanje sjednice, oporba je uzela nedavni događaj na "spornom području" granice uz rijeku Muru, kod slovenske Hotize i hrvatskog Svetog Martina na Muri. Riječ je o području koje se nalazi u hrvatskom katastru, ali Slovenija tvrdi da je to područje kontrolirala prilikom osamostaljenja pa bi arbitražom trebalo pripasti Sloveniji.

Nedavno je na tom području, uz samu granicu ali na području hrvatske katastarske općine, pronađeno mrtvo tijelo slovenske državljanke iz Hotize. Prvi očevid na dojavu iz Hotize obavila je hrvatska policija. To oporba smatra spornim i pita se zašto je slovenska policija prestala izvršavati svoje ingerencije na tom području.

Janšina stranka, ali i oporbena Slovenska pučka stranka (SLS), već se najavile da će zbog toga zatražiti odgovor slovenske ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal na izvanrednoj sjednici parlamentarnog odbora za unutarnju politiku, koju namjeravaju zatražiti idućeg tjedna.

Predstavnici slovenske vlade već su u više navrata zadnjih tjedana, na učestale tvrdnje oporbe kako Hrvatska "jednostranim koracima" stalno krši arbitražni sporazum te da bi zato Slovenija od njega trebala odstupiti, isticali da je riječ o neodgovornim i neozbiljnim političkim izjavama te da su pogranični incidenti prestali upravo otkako je arbitražni sporazum potpisan i na snazi.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙