FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u utorak u Ratnoj školi "Ban Josip Jelačić" u Zagrebu predavanje na temu "Strateške odrednice hrvatske vanjske politike", priopćeno je iz MVPEI-a. Jandroković je istaknuo glavne vanjskopolitičke ciljeve Hrvatske, od skorog ulaska u članstvo Europske unije, jačanja suradnje u okviru NATO-a, postizanja stabilnosti jugoistočne Europe, aktivnog sudjelovanja u međunarodnim organizacijama, razvoja partnerskih odnosa s državama diljem svijeta, jačanja gospodarske diplomacije, do zaštite Hrvata izvan Hrvatske. Jandroković se prisjetio međunarodnopravnog položaja Hrvatske početkom 90-ih godina prošlog stoljeća i potom dvadeset godina hrvatske samostalnosti, vanjskopolitički podijelio na razdoblje 90-ih godina, kada se Hrvatska borila za neovisnost i međunarodno pozicioniranje te na razdoblje približavanja euro-atlantskim integracijama, navodi se u priopćenju. Upoznavši nazočne s aktualnim stanjem pristupnih pregovora istaknuo je kako su ušli u završnu fazu te izrazio uvjerenje u dovršetak tehničkog dijela pregovora do kraja aktualnog mađarskog predsjedanja Unijom, odnosno do kraja prve polovice ove godine. Govoreći o prednostima ulaska u članstvo, Jandroković posebno je istaknuo više institucionalne i demokratske standarde, ravnopravno sudjelovanje u donošenju odluka o budućnosti Europe, političko i gospodarsko pozicioniranje u Uniji kao globalnom akteru i velikom tržištu te poticajno okruženje za jačanje konkurentnosti, industrije i poduzetništva. Jandroković je napomenuo da članstvo Hrvatske u NATO-u osigurava mir, sigurnost i stabilnost, zaštitu zajedničkih vrijednosti i interesa, jača njezin međunarodni položaj, a Hrvatska ima priliku sudjelovati u donošenju i provedbi odluka Saveza te dodatno razvijati svoje gospodarske potencijale. Osvrnuvši se na dosadašnje članstvo u NATO-u, kazao je kako se Hrvatska dokazala kao pouzdan saveznik u Afganistanu, posebice u obuci afganistanskih snaga sigurnosti kao prioriteta operacije ISAF, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatski ministar obrane Davor Božinović primio je u utorak u nastupni posjet njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj Bernda Fischera koji je istaknuo da Hrvatska svojom brzom i intenzivnom integracijom u NATO može poslužiti drugim zemljama kao uzor i da Njemačka podupire što skorije članstvo Hrvatske u EU, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH). Božinović i Fischer razgovarali su o bilateralnoj obrambenoj suradnji, između ostalog o zajedničkom sudjelovanju pripadnika hrvatske i njemačke vojske u međunarodnim mirovnim misijama, o mogućnosti suradnje u sklopu pomorske operacije EU-a ATALANTA te o jačanju suradnje dviju država na području izobrazbe. Ministar Božinović upoznao je veleposlanika Fischera o aktivnostima na preustroju MORH-a i hrvatskih Oružanih snaga te o tijeku donošenja novih strateških dokumenata s područja obrane, navodi se u priopćenju MORH-a.

MOSTAR - Pet bivših dužnosnika županijskog odbora Narodne stranke radom za boljitak iz Goražda oglasili su se u utorak priopćenjem navodeći da su sudjelovali u prijavarama i lažno se predstavljali kao Hrvati kako bi bili birani u županijske skupštine i Dom naroda Federacije BiH. Daliborka Milović, Rasim Mujagić, Zijad Briga, Hamed Bezdrob i Dževad Džoza, koji su odlučili napustiti NSRzB čiji su utemeljitelji braća Lijanovići iz Širokog Brijega, izjavili su da su ljudi "preko noći" postajali Hrvati kako bi omogućili strankama da preuzmu vlast. "Svjesni smo da Hrvate mogu predstavljati oni pravi i obični Hrvati", ističu u priopćenju bivši dužnosnici NSRzB-a, koji tvrde da su se brojni Bošnjaci predstavljali kao Hrvati kako bi zauzeli pozicije u vlasti. Petero bivših dužnosnika Narodne stranke Radom za boljitak optužilo je svoju bivšu stranku da je masovno kupovala glasove na području goraždanske županije. Četiri mjeseca nakon izbora u BiH nije ustrojena vlast jer HDZ BiH zahtijeva da je čine stranke koje su dobile najveći broj glasova unutar triju pojedinih naroda, dok većinske bošnjačke stranke SDP BiH i SDA smatraju da se vlast treba uspostaviti na temelju programske platforme.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primio je osobnog izaslanika visokog povjerenika UNHCR-a za rješavanje dugotrajnih iseljavanja na zapadnom Balkanu Annea Willema Bijlevelda, priopćeno je u utorak iz saborske službe za odnose s javnošću. Na sastanku se razgovaralo o sljedećoj fazi procesa rješavanja statusa izbjeglica i povratnika, pri čemu je Pupovac istaknuo da je do danas učinjeno mnogo, no preostaje završna faza kroz koju se trebaju riješiti preostala dva ključna problema, a to su dovršetak stambenog zbrinjavanja te osiguravanje uvjeta za život povratnicima, stoji u priopćenju. Bijleveld je, po priopćenju, predstavio projekt donatorske konferencije, koja bi se održala ove godine, a čiji je osnovni cilj prikupljanje sredstava za projekte povratka izbjeglica u cijeloj regiji. Sugovornici su se suglasili da je potrebno ostvariti napredak u smanjivanju birokratskih prepreka za ostvarivanje prava povratnika te daljnja edukacija službenika na lokanoj razini kako bi projekti mogli biti kvalitetno provedeni, stoji na kraju priopćenja.

MOSTAR - Čelnici Vukovarsko-srijemske županije i distrikta Brčko potpisali su utorak u Brčkom sporazum o zajedničkoj prijavi projekata za financiranje iz fondova Europske unije. Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić rekao je prilikom potpisivanja sporazuma da će se dvije regije zajednički prijaviti za financiranje važnih infrastrukturnih projekata od mosta preko Save i uređenja vodotoka te u području turizma, obrazovanja, zdravstva, kulture i športa. Dodao je da je potpisani sporazum rezultat višegodišnje suradnje Vukovarsko-srijemske županije i disktrikta Brčko. Gradonačelnik Brčkog Dragan Pajić rekao je da se uz financiranje infrastrukturnih projekata dviju regija razgovaralo i o izgradnji Centra za upravljanje otpadom u Brčkom po uzoru na Vukovarsko srijemsku županiju.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak se u Beogradu sastao s predstavnicima Srba iz susjednih zemalja – Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunjske i Mađarske. Povod sastanku bila je nedavno usvojena državna strategija očuvanja i jačanja odnosa Srbije s dijasporom i Srbima u susjednim zemljama, te analiza stanja u tim zemljama uoči popisa stanovništva što se ove godine održava u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Rumunjskoj, priopćio je ured srbijanskog predsjednika. Na sastanku je, navodi se u priopćenju, bilo riječi o značaju unapređenja i zaštite prava srpskog naroda u susjednim zemljama te o namjeri Srbije da razvija dobrosusjedske odnose i regionalnu suradnju. Tadić i njegovi sugovornici ukazali su na potrebu da srpski narod u susjednim državama uživa isti stupanj zaštite prava kao i nacionalne manjine u Srbiji, navodi se u priopćenju. U ime Srba iz Hrvatske sastanku su nazočili predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović i predsjednik udruge "Zajedničko vijeće općina Vukovar" Dragan Crnogorac. Među sudionicima bili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić. Crnogorski mediji u utorak su prenijeli ocjenu crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), koja smatra da je Tadićevo okupljanje Srba iz dijaspore i susjednih država, među kojima su i Srbi iz Crne Gore, nastavak pritiska "nacionalističkog Beograda na neovisnu Crnu Goru".

WASHINGTON - Ministar obrane SAD-a Robert Gates u utorak je pozvao vlade bliskoistočnih zemalja da uzmu u obzir spontano izražavanje nezadovoljstva u Tunisu i Egiptu i započnu potrebne političke i gospodarske reforme. Gates je na konferenciji za tisak u Pentagonu s francuskim ministrom obrane Alainom Juppeom rekao da je važno da Egipat i Tunis započnu uređenu tranziciju prema demokraciji i nastave s provedbom reformi. Upitan vidi li domino učinak širenjem nemira na druge bliskoistočne zemlje Gates je rekao da je Washington već dugo upozoravao vlade u regiji na političke i gospoadrske probleme. "Ono što smo vidjeli u Tunisu i Egiptu je spontani izraz nezadovoljstva dijela naroda koji ima i gospodarske i političke pritužbe", rekao je Gates. "Nadam se da će druge vlade u regiji, vidjevši ove spontane akcije i u Tunisu i u Egiptu, poduzeti mjere da se počnu kretati u pozitivnom pravcu odgovarajući na političke i ekonomske primjedbe njihovih naroda", kazao je on. Juppe je rekao da su bliskoistočni čelnici često upozoravali Zapad da je jedini izbor između autoritarne vlasti i islamskog ekstremizma. On je rekao da će biti potrebno vrijeme da se dugo suzbijani oporbeni pokreti organiziraju. Gates je pohvalio egipatsku vojsku zbog toga što je pokazala "veliku suzdržanost" tijekom krize.

LONDON - Julian Assange i njegovi odvjetnici u utorak se, drugi dan saslušanja pred londonskim sudom, nastavljaju zalagati za blokiranje zahtjeva Švedske za njegovim izručenjem toj zemlji, koje bi, kako tvrde branitelji, lako moglo dovesti do izručenja SAD-u. Utemeljitelj WikiLeaksa Assange zatražio je u ponedjeljak od britanskog suca da blokira zahtjev za izručenjem Švedskoj gdje treba biti ispitan po optužbama za silovanje jer bi to izručenje, kako tvrde njegovi branitelji, lako moglo voditi k izručenju Sjedinjenim Državama, prenosi France presse. Svjedok obrane bivši švedski državni tužitelj Sven Erik Alhem rekao je na saslušanju da je u pokretanju optužnice protiv Assangea bilo nepravilnosti. "Ne razumijem zašto Juliana Assangea ne možemo saslušati ovdje, ako se s tim slažu britanske vlasti", komentirao je Alhem, predlažući da se saslušanje provede uz pomoć video-konferencije. Assangeovi branitelji posljednjih 48 sati nastoje uvjeriti britanske sudske vlasti u nelegalnost zahtjeva za izručenjem i za manjkavostima optužnice za silovanje. Australski informatički stručnjak (39) razbjesnio je Washington postavljanjem na internet tisuća tajnih američkih diplomatskih bilježaka zbog čega američko pravosuđe razmatra mogućnost da ga kazneno goni. "Ne može biti poštenog suđenja ako su novinari i javnost isključeni iz sudnice ... Tu postoji stvarna opasnost od flagrantnog kršenja njegovih prava", rekao je u sudnici u Londonu Assangeov branitelj Geoffrey Robertson. U Švedskoj se suđenja za silovanje odvijaju bez prisutnosti javnosti.

ZAGREB/WASHINGTON - Koptski katolički patrijarh u Egiptu Antonios Naguib pozvao je na uspostavu reda u Egiptu nakon višednevnih prosvjeda, upozorivši na opasnost od uspostavljanja vjerske države, prenose u utorak agencije. Patrijarh Naguib je pohvalio uglavnom mirne prosvjede, upozorivši ipak da će sve to biti uzalud ako ishod prosvjeda bude uspostava islamističke države u Egiptu, prenosi patrijarhove riječi američka katolička novinska agencija CNA. "Ako bude uspostavljena civilna država, temeljena na jednakosti, državljanstvu i zakonu, bit će to povijesni uspjeh. Ako se s druge strane Egipat transformira u religijsku državu, bit će izgubljeno sve što je postiglo egipatsko društvo, trpjet će i kršćani i muslimani", ocijenio je koptski patrijarh. Patrijarh Naguib je također rekao da su prosvjedi pokazali duh suradnje kršćana i muslimana.

KAIRO - Egipatske vlasti pustile su na slobodu 34 politička zatvorenika, izvijestila je u utorak državna novinska agencija Mena, što je prva skupina oslobođenih zatvorenika otkad je vlada predsjednika Hosnija Mubaraka obećala reforme u državi. "Ministar unutarnjih poslova Mahmud Vagdi izdao je odredbu o puštanju na slobodu 34 politička zatvorenika", priopćilo je ministarstvo, prenosi Mena. "Pokazali su dobre namjere i izrazili želju za mirnim uključenjem u društveni život", dodaje ministarstvo. Vagdi je također kazao kako su se 34 zatvorenika sami predali vlastima nakon bijega iz zatvora u kojemu su proveli nekoliko dana nakon nereda koji su prošli mjesec izbili u Egiptu.

LJUBLJANA - Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan predstavio je u ponedjeljak u Bruxellesu, u svojstvu posebnog izaslanika predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora za BiH, svoje izvješće o stanju u toj državi predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu, javila je u utorak Slovenska tiskovna agencija pozivajući se na izvore u Bruxellesu. Slovenska tiskovna agencija navodi da će Kučan svoje izvješće o mogućnostima ustavnih rješenja za BiH, koja bi omogućila njezino lakše približavanje EU, predstaviti i predstavnici EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. Ona ovaj tjedan boravi u SAD-u, pa termin njezina susreta s Kučanom još nije određen, navodi STA. S Kučanovim izvješćem o mogućnostima ustavnih promjena u BiH, koje je napisao nakon kontakata sa svim stranamka u toj državi, obaviješten je SAD, navode slovenski mediji, a predstavnik američke administracije za jugoistočnu Europu Thomas M. Countryman izjavio je da će izvješće dugogodišnjeg bivšeg predsjednika Slovenije podrobno proučiti.

ŽENEVA/LONDON - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je u utorak temeljitiju istragu mogućeg utjecaja cjepiva Pandemrix proizvođača GlaxoSmithKline i drugih cjepiva protiv gripe H1N1 na pojavu narkolepsije, rijetkog poremećaja spavanja. WHO je preporuku objavio na temelju finskog istraživanja koje je pokazalo da su djeca cijepljena Pandemrixom imala devet puta više izgleda za narkolepsiju, pojavu naglog i neočekivanog padanja u san. Glasnogovornica WHO-a Alison Brunier rekla je u Ženevi da WHO neće mijenjati postojeće preporuke o Pandemrixu, jer su "potrebne temeljitije istrage o vezi između narkolepsije i cijepljenja ne samo Pandemrixom već i drugim cjepivima protiv H1N1". GSK, proizvođač Pandemrixa, rekao je da proučava finsko istraživanje no da je prerano za zaključke. Osim GSK-a cjepivo protiv pandemije H1N1 proizvode još Novartis, Sanofi, Aventis, CSL i Baxter. Povećana opasnost od narkolepsije zasad je istraživana samo u slučaju Pandemrixa, no potrebno je istražiti i utjecaj drugih cjepiva, rekla je Brunier. Prema podacima GSK-a više od 31 milijun doza Pandemrixa distribuirano je u 47 zemalja. GSK je obaviješten o 162 slučajeva narkolepsije do 31. siječnja 2011., od čega 70 posto u Finskoj i Švedskoj.

YANGON - Oporbena Nacionalna liga za demokraciju (NLD) ne protivi se sankcijama protiv Mianmara, no želi pregovarati o njihovu ublažavanju sa Zapadom, objavila je u utorak ta stranka dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi. Liga je dugo zagovarala međunarodne sankcije kao sredstvo pritiska na vojnu huntu koja desetljećima vlada Mianmarom, no drži da bi ulaganja pomogla osiromašenom narodu u toj zemlji bogatoj prirodnim resursima. "NLD poziva Sjedinjene Države, Europsku uniju, Kanadu i Australiju na razgovore o tome kako i pod kojim okolnostima izmijeniti sankcije u interesu demokracije, ljudskih prava i zdravog gospodarskog ozračja", priopćila je stranka. NLD time želi očuvati utjecaj nakon parlamentarnih izbora 7. studenoga koje je bojkotirao te unatoč golemoj popularnosti ne sudjeluje u novom političkom sustavu kojim i dalje dominira vojska. Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade zbog nenasilne borbe protiv vojne hunte koja ju je godinama držala u kućnome pritvoru, uživa velik ugled u međunarodnoj zajednici i sankcije su jedino sredstvo pritiska koje one može uporabiti protiv generala koji bi, prirodno, željeli njihovo ukidanje. Kina, Tajland, Indija i Singapur veliki su ulagači u Mianmar. Lani su kineske tvrtke uložile 8 milijardi dolara, uglavnom u energetske projekte u Mianmaru.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙