FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić s predstavnicima Srba iz susjednih zemalja

Autor: ssai
BEOGRAD, 8. veljače 2011. (Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak se u Beogradu sastao s predstavnicima Srba iz susjednih zemalja – Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunjske i Mađarske.

Povod sastanku bila je nedavno usvojena državna strategija očuvanja i jačanja odnosa Srbije s dijasporom i Srbima u susjednim zemljama, te analiza stanja u tim zemljama uoči popisa stanovništva što se ove godine održava u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Rumunjskoj, priopćio je ured srbijanskog predsjednika.

Na sastanku je, navodi se u priopćenju, bilo riječi o značaju unapređenja i zaštite prava srpskog naroda u susjednim zemljama te o namjeri Srbije da razvija dobrosusjedske odnose i regionalnu suradnju.

Tadić i njegovi sugovornici ukazali su na potrebu da srpski narod u susjednim državama uživa isti stupanj zaštite prava kao i nacionalne manjine u Srbiji, navodi se u priopćenju.

U ime Srba iz Hrvatske sastanku su nazočili predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović i predsjednik udruge "Zajedničko vijeće općina Vukovar" Dragan Crnogorac.

Među sudionicima bili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić.

Crnogorski mediji u utorak su prenijeli ocjenu crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), koja smatra da je Tadićevo okupljanje Srba iz dijaspore i susjednih država, među kojima su i Srbi iz Crne Gore, nastavak pritiska "nacionalističkog Beograda na neovisnu Crnu Goru".

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙