FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Veliki oporbeni prosvjed protekao mirno

Autor: dvla
BEOGRAD, 5. veljače 2011. (Hina) - Više desetaka tisuća ljudi okupilo se u subotu u središtu Beograda u organizaciji vodeće srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS) kako bi zatražili raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, a njihov je prosvjed protekao uglavnom mirno.

SNS je u suradnji s manjim oporbenim strankama Novom Srbijom, Pokretom socijalista i Pokretom snaga Srbije organizirao veliki skup na kojemu je zatražio izvanredne parlamentarne izbore u roku od najviše dva mjeseca. Organizatori su u obraćanju okupljenima poručili da će u suprotnome za dva mjeseca ponovno organizirati prosvjed koji će trajati sve dok izbori ne budu raspisani.

Prosvjed je, kako javljaju mediji u Beogradu, protekao bez izgreda, pri čemu su brojne policijske snage bile raspoređene u središnjim beogradskim ulicama, a predsjednik SNS-a Tomislav Nikolić najavio je neprestane prosvjede građana ne raspiše li vlada izbore za dva mjeseca.

"Ako nasilnici, kao i do sada, ne budu željeli slušati, u travnju ćete me zateći ovdje kako sjedim na stiroporu da se ne prehladim. A i vi ponesite stiropor, ako mi se želite pridružiti", poručio je Nikolić u obraćanju okupljenima kojih je, kako se ističe, po policijskoj procjeni bilo oko 55 tisuća.

Skupu su se također obratili i predstavnici ostalih stranaka uključenih u organizaciju mitinga, među kojima i predsjednik Nove Srbije i bivši ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, koji je poručio kako Srbija neće aktualnu vladu već novog vođu - Tomu Nikolića.

"Nećemo Tunis, Kairo i Egipat, već demokratsku Srbiju. Vi ne znate vladati, nitko u Srbiji nije zadovoljan, osim vas", poručio je Ilić vlastima.

Na osiguranju skupa bilo je, kako prenose mediji, angažirano 10 tisuća ljudi, od kojih je osam tisuća pripadnika policije i dvije tisuće pripadnika osiguranja koje su angažirali organizatori.

Oko svih važnijih objekata u središtu grada bili su postavljeni policijski kordoni. Srpska napredna stranka (SNS) nastala je krajem listopada 2008. godine od nekadašnjih članova Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, a koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Tomislava Nikolića nakon njegova sukoba sa Šešeljem.

Prema rezultatima istraživanjima javnog mnijenja koji se povremeno pojavljuju u medijima, SNS slovi za najjaču oporbenu stranku i glavnog konkurenta Demokratskoj stranci koja je stožerna stranka aktualne vladajuće koalicije.

Nova Srbija, Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije, suorganizatori današnjeg skupa, prema neslužbenim podacima imaju višestruko manju potporu birača u odnosu na SNS.

(Hina) xdas ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙