FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SMH ponovno traži ukidanje zabrane ugovaranja brodova

Autor: pgas
SPLIT, 14. siječnja 2011. (Hina) - Vodstvo Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) s današnje je konferencije za novinare u Splitu pozvalo hrvatsko izaslanstvo da na pregovorima o hrvatskim brodogradilištima s predstavnicima Europske komisije ishode ukidanje zabrane ugovaranja brodova domaćim brodogradlištima, posebice Brodosplitu, a ako se ta zabrana ne ukine zaprijetili velikim prosvjednim skupom na splitskoj Rivi.

"Ukoliko se ne ukine zabrana ugovaranja novih poslova, te ukoliko odmah nakon toga uprave brodogradilišta, a posebice u Brodosplitu, ne budu spremne sklopiti nove ugovore za poslove, onda ćemo organizirati prosvjed na Rivi", izjavio je predsjednik SMH Vedran Dragičević.

Objasnio je da se nije odustalo od ranije najavljenog prosvjeda na Rivi 20. siječnja ove godine, ali da će taj prosvjed, ako se brodogradilištima ne ukine zabrana ugovaranja poslova, možda biti pomaknut za nekoliko dana nakon tog datuma.

Pritom je podsjetio na izjavu predsjednice Vlade Jadranke Kosor koja je nedavno rekla da se problem brodogradilišta ne može riješiti na ulici.

"Mi ne idemo na ulicu zato što se nama šeta ili zato što nam se ide na ulicu, nego zato što smo prisiljeni jer gubimo u brodgradilištima radna mjesta", kazao je danas Dragičević.

Na konferenciji za novinare je rečeno da je hrvatsko izaslanstvo danas otputovalo u Bruxelles na pregovore s predstavncima Europske komisije o sudbini hrvatskih brodogradilišta.

"Zatražit ćemo od Vlade da se nas idućeg tjedna žurno primi i izvjesti o ishodu sastanka u Bruxellesu na koji su danas otputovali hrvatski pregovarači", rekao je predsjednik Odbora za brodogradnju pri Sindikatu matalaca Hrvatske Juraj Šoljić.

Dodao je kako u hrvatskim brodogradilištima ima više od 13.000 zaposlenika, te još oko 35.000 radnika (kooperanata) vezanih za brodogradilišta.

Povjerenik SMH u Brodosplitu Joško Franjić je upozorio kako je stanje u tom brodogradilištu iznimno teško.

"Brodosplit je trenutačno u najtežoj situaciji, prazni su navozi i hale a mnogi su radnici poslani na godišnji odmor zbog nedostatka posla", kazao je Franjić.

(Hina) xpgas ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙