FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu Egipat i zaposlenost u SAD-u

Autor: neba
NEW YORK, 31. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje nestabilno trgovanje jer se ulagači plaše da bi proturežimski prosvjedi u Egiptu mogli destabilizirati Bliski istok i unijeti na tržišta dodatnu nesigurnost.

Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 0,4 posto, na 11.823 boda, dok je S&P 500 pao 0,5 posto, na 1.276 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 2.686 bodova.

Strahovanja da bi se sukobi u Egiptu mogli proširiti i na druge, naftom bogate zemlje Bliskog istoka, natjerala su u petak ulagače na povlačenje iz rizičnijih ulaganja.

Zbog toga su cijene dionica oštro pale, dok je cijena nafte skočila više od 4 posto. Porasle su i cijene drugih investicija, kao što su državne obveznice, dolar i zlato, koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital.

Koliko su prosvjedi u Egiptu uznemirili ulagače, pokazuje skok VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija u petak za 24 posto, što je njegov najveći dnevni skok od svibnja prošle godine.

Do nedjelja je u pet dana prosvjeda protiv vlade Hosni Mubaraka poginulo više od 100 osoba, a prosvjedi u drugim zemljama potiču strahovanja ulagača od destabilizacije regije.

„To mi se ne sviđa. Prosvjedi su sve žešći, a rizici od širenja zaraze sve veći. Prosvjedi su prvo izbili u Tunisu, potom u Egiptu, a ima i drugih zemalja u toj regiji koje su u sličnoj poziciji. Stoga ne čudi što se ulagači povlače s tržišta i traže sigurnija utočišta za kapital“, kaže David Kotok, predsjednik tvrtke Cumberland Advisors.

Već dulje vrijeme mnogi analitičari očekuju korekciju cijena dionica na niže, nakon njihovog snažnog rasta posljednjih mjeseci. Smatra se da bi sukobi u Egiptu ulagačima mogli poslužiti kao izlika za prodaju.

Od početka rujna prošle godine S&P 500 indeks porastao je oko 18 posto.

To se djelomice zahvaljuje i odličnim kvartalnim poslovnim rezultatima brojnih američkih kompanija. Od 207 tvrtki, koje su dosad objavile kvartalna izvješća, a čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, njih 71 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, posljednjih su dana rezultati nekoliko kompanija, kao što su Ford i Amazon.com, razočarali.

Ovoga će tjedna čak 102 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa objaviti poslovne rezultate za posljednje lanjsko tromjesečje. Među ostalim, proizvođač kemikalija Dow Chemical i poštanski div United Parcel Service.

S nestrpljenjem se očekuje i izvješće o zaposlenosti u SAD-u u siječnju, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u tom mjesecu otvoreno oko 150.000 novih radnih mjesta, nakon 103.000 u prosincu prošle godine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙