FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga: država mora riješiti problem ometanja tv signala

Autor: jnah
ZAGREB, 7. veljače 2011. (Hina) - Telekom - udruga za promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga upozorila je danas da će se problem talijanskog ometanja digitalnog TV signala, koji već postoji u Istri, uskoro proširiti na cijelu hrvatsku obalu jer je digitalizaciju u Italiji tek počela, te je pozvala Republiku Hrvatsku da osigura emitiranje i gledanje programa jer naplaćuje naknade za koncesije i frekvencije i propisala je RTV naknadu.

Udruga u priopćenju podsjeća da već gotovo dva mjeseca Istrani imaju velike teškoće u prijamu digitalnoga televizijskog signala zato što su nadležna tijela Republike Italije dopustila korištenje frekvencija koje su međunarodnim dogovorima pripale Hrvatskoj. Međutim, nitko od oštećenih u Hrvatskoj nema nikakav odnos s Italijom, nego s Hrvatskom, koja je obvezna riješiti problem, kaže se u priopćenju.

Udruga predlaže da Hrvatska od operatora elektroničkih komunikacijskih usluga (telekomunikacijskih operatora) zatraži ponudu za pakete IP televizije i satelitske televizije (MaxTV, B.net i drugi) koji bi uključivali samo televizijske programe što se emitiraju u zemaljskoj digitalnoj televizijskoj mreži i o svojem trošku ih, potpuno besplatno za građane, omogući koristiti svima koji su ometani u gledanju zemaljske digitalne televizije. Ta mjera treba uključiti sve nacionalne, ali i lokalne televizije koje se emitiraju na određenu području.

Država je propisala da građani moraju plaćati RTV naknadu i stoga im mora jamčiti neometano gledanje hrvatskih zemaljskih televizijskih programa, navodi udruga. Drže kako je Hrvatska dodjelom koncesija televizijskim nakladnicima i naplatom naknada za njihovo korištenje preuzela obvezu da im omogući da svoj program emitiraju na području za koje im je koncesija dodijeljena. Napominju i da je tvrtka Odašiljači i veze d.o.o. izgradila mrežu digitalnih tv odašiljača, a državi plaća naknadu za uporabu dodijeljenih frekvencija pa im država mora jamčiti neometano korištenje, kaže se u priopćenju, koje je potpisao predsjednik udruge Đuro Lubura.

(Hina) pp/xmb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙