FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi u minusu treći dan zaredom

Autor: scvi
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze i danas su u crvenom području, treći dan uzastopno, i to ponajviše zbog smanjene likvidnosti, dok se po dobitcima izdvajaju tek dionice Dalekovoda i AD Plastika.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,06 posto, na 2.291 bodu, a Crobex10 0,19 posto, na 1.263 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 12 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„I dok na europskim burzama cijene dionica snažno rastu, na domaćoj burzi trgovanje je danas prilično slabo. U najvećem fokusu investitora ponovno je dionica Dalekovoda“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Bolji od očekivanja podaci o industrijskoj aktivnosti u eurozoni u siječnju na europskim su burzama danas zasjenili strah investitora od nemira u Egiptu. Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu su trenutno između 0,65 i 095 posto.

Na domaćem tržištu najlikvidnija je dionica Dalekovoda, kao i jučer. U najvećem je fokusu investitora uslijed jučerašnje vijesti o novom poslu Dalekovoda u Ukrajini, vrijednome 71 milijun eura.

Uz promet od 4,3 milijuna kuna poskupjela je 3,37 posto, na 328 kuna, što je njezina najviša cijena od 4. lipnja 2010. godine kada je na zatvaranju iznosila 335,99 kuna. Tijekom prijepodneva dosegnula je i 336 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 1,73 milijuna kuna i padom cijene za 0,42 posto, na 304 kune.

Među milijunašima je i dionica AD Plastika. Cijena joj je skočila 3,75 posto, na 139,99 kuna.

AD Plastik je danas izvijestio da je u prošloj godini ostvario nešto više od 54 milijuna kuna dobiti, što je povećanje u odnosu na godinu ranije za čak 235 posto. Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 871,8 milijuna kuna i povećani su 31,7 posto.

Nadomak milijunskom prometu je dionica Ine, a cijena joj je oslabila 0,57 posto, na 3.622 kune.

Najveća gubitnica, pak, dionica je Kaštelanskih staklenika. Cijena joj je potonula više od 27 posto, na 2.700 kuna i trenutno je u negativnoj blokadi.

Sporiš očekuje da će u veljači biti nešto mirnije trgovanje na Zagrebačkoj burzi, nakon snažnog skoka indeksa u siječnju izazvanog ponajviše otkupom dionica Ine i prelijevanjem dijela kapitala u ostala likvidna izdanja. Crobex indeks porastao je prošloga mjeseca 8,6, a Crobex10 9,7 posto.

„U veljači očekujemo smirivanje trgovanja jer dionica Ine više nije aktualna kao proteklih mjesec i pol dana. No, objavi li HT u veljači prijedlog o isplati dividende, kao što je učinio i lani, to bi moglo ponovno ojačati burzovne aktivnosti“, zaključuje Sporiš.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙