FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Afganistanu 2010. više od 2.400 civilnih žrtava

Autor: rtom
KABUL, 1. veljače 2011. (Hina/AFP) - Afganistanski sukob usmrtio je najmanje 2.400 civila u 2010. godini, što znači više od šest žrtava na dan i rekord je u devet godina rata, objavila je u utorak nevladina udruga ARM (Afghan Rights Monitor) i dodala da je u istome razdoblju bilo 3.200 ranjenih.

Pobunjene skupine odgovorne su za gotovo dvije trećine tih žrtava, međunarodne snage za 21 posto žrtava, a afganistanske snage i njihove pridružene milicije za 12 posto žrtava, navodi se u godišnjem izvješću naslovljenom "Civilne žrtve rata".

Kako sukob ulazi u desetu godinu broj međunarodnih i afganistanskih vojnika najveći je dosad, a "rekordne su brojke ubijenih civila, ranjenih i raseljenih ".

"Od 1. siječnja do 31. prosinca 2010., najmanje je 2.421 afganistanski civil ubijen, a 3.270 je ranjenih u sukobima diljem Afganistana. To znači da svakog dan pogiba između 6 i 7 civila, a između 8 i 9 civila biva ranjeno", piše ARM.

Najsmrtonosnije oružje su bombe kućne izrade koje su ubile 693 civila i ranile 1.800 u 2010., što je brojka koja daleko premašuje žrtve afganistanskih i stranih vojnika protiv kojih su bombe uperene.

ARM se pita koriste li se američki vojnici kasetnim bombama. Upozorava da su često nepoznati uzroci eksplozija koje pogađaju civile .

ARM navodi da je najmanje 217 civila poginulo u bombardiranjima koje je izvela međunarodna koalicija, a 192 civila žrtve su izravne ili neizravne vatre vojnika u sastavu međunarodnih snaga.

"Navodni talibani" koje ubija koalicija često su obični civili i to je razlog velikog gubitka povjerenja običnih Afganistanaca u međunarodne snage.

Narod protutalibanske skupine naziva kriminalnim i pljačkaškim, piše u izvješću koje optužuje te skupine za kršenje ljudskih prava i osuđuje gotovo potpunu nekažnjivost privatnih zaštitara odgovornih za brojne izgrede.

Afganistan nema osnova za izgradnju trajnog mira, jer nema legitimnu, kompetentnu i neovisnu vladu, a ima "visokokorumpiran i nedjelotvoran sustav koji nagrađuje ratne vođe, kriminalce, krijumčare droge i korumpirane političare", zaključuje ARM.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙