FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor i Bebić na štandu hrvatskog dana mimoza

Autor: dmak
ZAGREB, 22. siječnja 2011. (Hina) - U povodu obilježavanja 4. hrvatskog Dana mimoze i prevencije raka maternice informativni štand Lige borbe protiv raka na zagrebačkom Cvjetnom trgu obišli su danas odvojeno predsjednica vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić koji su sudjelujući prigodnoj humanitarnoj prodaji mimoza izrazili potporu akciji.

Cilj kampanje je educirati i informirati građane da se putem odgovornog spolnog ponašanja, edukacije, cijepljenja i probira zaštite od spolno prenosivih infekcija, uključujući i HPV infekciji koja uzrokuje rak vrata maternice.

Premijerka Kosor je podsjetila da je prošle godine donesen program ranog otkrivanja raka vrata maternice i najavila da će se u drugom dijelu godine pozivati žene na preglede, kako bi se ako postoji bilo kakva sumnja zaista pomoglo u najranijoj dobi s obzirom na eventualnu pojavu bolesti.

"Mislim da je to važno i da se žene trebaju odazvati tom pozivu i brinuti o svome zdravlju, jer moramo biti važni samima sebi da bi mogli koristiti svojoj obitelji i društvu u cjelini, rekla je premijerka.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić naglasio je kako se svi moramo uključiti u akciju i učiniti i nešto konkretno u borbi protiv te bolesti koje se zabrinjavajuće širi i najavio da će podržati inicijativu da se proglasi nacionalni dan borbe protiv raka maternice.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga izrazio je zahvalnost čelnicima Vlade i Sabora na potpori također najavio da će se u sklopu programa ranog otkrivanja raka vrata maternice pozivati žene u dobi od 25 do 64 godine da jednom godišnje obavezno dođu na ginekološki pregled.

Nacionalni program je usvojen na Vladi i trebao bi krenuti najkasnije do jeseni, napomenuo je Eljuga i ponovio kako je "bolje spriječiti nego liječiti". "Bitno je kad taj besplatan screening program krene da odaziv bude odgovarajući, optimalno na razini barem 80 posto", istaknuo je Eljuga.

(Hina) xdm yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙